open-navfaktor-logo
search
Šta je Vlada otkrila
Kolar o "misterioznom" objektu na Bjelašnici: Četkice su moje, tamo nije boravilo "strano lice"
Kolar tvrdi da do 2013. godine, do kada je on bio odgovorno lice za ovaj objekt, u prostorijama na spratu nije boravilo niti jedno "strano lice"
08.07.2019. u 21:26
get url
text

Zijo Kolar, bivši rukovodilac radne jedinice Trnovo pri KJKP Rad, ističe da objekat koji je izgrađen za potrebe zimske službe nije koristio niko osim radnika ovog preduzeća i to samo u iznimnim situacijama.  Prošle sedmice su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo saopćili javnosti kako su "otkrili" objekat vrijedan milion maraka, a za koji se navodno do tada nije znalo. 

VEZANI TEKST - Vlada KS prezentirala stanje u javnim preduzećima

- Niko nije koristio te prostorije na spratu, osim što je održano nekoliko sastanaka Upravnog odbora. Objekat je namijenjen za smještaj radnika, garaže su napravljene odlično i to je trebalo da bude alfa i omega za centar Bjelašnice. Ja sam od početka vodio sve te radove i napravljeno je za specijalne mašine i za našu zimsku službu, da održavamo puteve, da posipni materijal bude čuvan na pravilan način i da se čuvaju alati. Međutim, nikada nismo očistili metra puta gore jer to rade privatnici – ističe Kolar.

Unutrašnjost objekta na Bjelašnici

Kolar tvrdi da do 2013. godine, do kada je on bio odgovorno lice za ovaj objekt, u prostorijama na spratu nije boravilo niti jedno "strano lice".

- Direktor je donio odluku da se objekt ne može koristiti bez njegove dozvole. Četkice za zube koje su vidjeli unutra su, mislim, moje i tu stoje od 2013. godine. Mi smo znali raditi i subotom i nedjeljom – kazao je bivši rukovodilac radne jedinice Trnovo.

Kolar ističe da je po završetku izgradnje upriličeno i zvanično otvorenje.

- Prisustvovali su ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović i visoki predstavnik Paddy Ashdown koji je tom prilikom rekao da je izgrađeni objekat odličan – kaže Kolar.

Ističe da je objekat još u fazi legalizacije.

- Potrebno je izvršiti plaćanje rente za garaže jer je Općinsko vijeće Trnovo bilo u dilemi da li da se taj objekt oslobodi plaćanja rente. Nakon uplate rente Općini Trnovo steći će se uvjeti za provedbu procedure upisa objekta u vlasništvo preduzeća – pojašnjava.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić je prilikom "predstavljanja objekta" kazao da je njegova izgradnja koštala milion maraka, a Kolar tvrdi drugačije.

- Objekat sad vrijedi i pet miliona maraka, ali je prva investicija iznosila oko 350.000 maraka, kasnije je izdvojeno još oko 50 hiljada maraka, ali sva dokumentacija stoji u arhivi firme – pojašnjava Kolar.

Također, još jedan od uposlenika KJKP Rad ističe da ni u periodu od 2013. apartmane niko nije koristio jer je donesena odluka da se ne smiju koristiti bez odobrenja direktora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.