open-navfaktor-logo
search
Gastronomsko putovanje
Kolač s jabukama prema receptu slavnog američkog kuhara Thomasa Kellera
Kolač poslužite topao ili na sobnoj temperaturi, sa ili bez sosa
29.08.2019. u 10:45
get url
text

Potrebno je: 85 g maslasca, 150 g šećera, 1 veliko jaje, 225 g prosijanog brašna, 6 g praška za pecivo, 0, 25 kašičice soli, 0,25 kašičice muškatnog oraščića, 60 ml pavlake sa 20 posto mliječne masti, 60 ml mlijeka, 2 jabuke, šećer u prahu sa cimetom za posipanje.

Sos: 480 g slatkog vrhnja sa 20 posto mliječne masti, 100 g šećera, 115 g maslaca.

Thomas Keller

Postupak pripreme:

Umutite maslac i šećer mikserom. Dodajte jaje i mutite dok smjesa ne postane sasvim lagana i pjenasta.

Dodajte prethodno pomiješane brašno, prašak za pecivo, so i muškatni oraščić, a potom i prethodno pomiješane mlijeko i pavlaku.

Mutite samo dok se sastojci ne spoje.

Isijecite jabuke na tanke kriške.

Prekrijte dno kalupa prečnika 22 cm papirom za pečenje.

Zidove kalupa podmažite maslacem i pospite brašnom.

Sipajte tijesto i poravnajte, a potom utisnite kriške jabuka radijalno, na razmaku od po pola centimetra.

Poprskajte cijeli kolač šećerom u prahu koji ste pomiješali sa cimetom.

Zagrijte rernu na 180 stepeni.

Pecite 35-40 minuta ili dok kolač ne bude pečen.

Za sos u šerpici pomiješajte maslac, šećer i slatko vrhnje, dovedite do ključanja, a zatim smanjite temperaturu i pustite da kuha dok se ne zgusne (desetak minuta). Povremeno miješajte i pazite da ne zagori na dnu.

Kolač poslužite topao ili na sobnoj temperaturi, sa ili bez sosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.