Potrebno je: 85 g maslasca, 150 g šećera, 1 veliko jaje, 225 g prosijanog brašna, 6 g praška za pecivo, 0, 25 kašičice soli, 0,25 kašičice muškatnog oraščića, 60 ml pavlake sa 20 posto mliječne masti, 60 ml mlijeka, 2 jabuke, šećer u prahu sa cimetom za posipanje.
Sos: 480 g slatkog vrhnja sa 20 posto mliječne masti, 100 g šećera, 115 g maslaca.
Thomas Keller
Postupak pripreme:
Umutite maslac i šećer mikserom. Dodajte jaje i mutite dok smjesa ne postane sasvim lagana i pjenasta.
Dodajte prethodno pomiješane brašno, prašak za pecivo, so i muškatni oraščić, a potom i prethodno pomiješane mlijeko i pavlaku.
Mutite samo dok se sastojci ne spoje.
Isijecite jabuke na tanke kriške.
Prekrijte dno kalupa prečnika 22 cm papirom za pečenje.
Zidove kalupa podmažite maslacem i pospite brašnom.
Sipajte tijesto i poravnajte, a potom utisnite kriške jabuka radijalno, na razmaku od po pola centimetra.
Poprskajte cijeli kolač šećerom u prahu koji ste pomiješali sa cimetom.
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Pecite 35-40 minuta ili dok kolač ne bude pečen.
Za sos u šerpici pomiješajte maslac, šećer i slatko vrhnje, dovedite do ključanja, a zatim smanjite temperaturu i pustite da kuha dok se ne zgusne (desetak minuta). Povremeno miješajte i pazite da ne zagori na dnu.
Kolač poslužite topao ili na sobnoj temperaturi, sa ili bez sosa.