Neuredan način života, stres, preobilni obroci često mogu dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Kardiolozi ističu da raznovrsna i umjerena prehrana može olakšati rad srca, pomoći u čišćenju krvnih žila i time značajno povećati kvalitet života.
Prehrana igra veliku ulogu u zdravlju krvnih žila, pa tako hrana pržena u dubokom ulju i pohovana, razne slatke i slane grickalice, gazirana pića nikako ne pridonose njihovom zdravlju.
Međutim, kako svaka medalja ima i svoju dobru stranu, postoji pregršt ukusne i svima dostupne hrane koja pomaže da srce bude zdravo.
U nastavku pročitajte koje su to namirnice koje doprinose zdravlju srca, a koje bi trebalo izbjegavati.
Pet namirnica koje bitno utječu na zdravlje srca:
- Plava riba i maslinovo ulje
- Integralni hljeb i žitarice (riža, ječam, zob)
- Kurkuma kao začin
- Paradajz kojeg možete jesti u salati, a odličan je i pasiran kao sok ili umak.
- Cvekla u salati ili u smoothieu.
Pet namirnica koje srce ne voli:
- Suhomesnati proizvodi
- Slane i slatke grickalice
- Hrana pržena u dubokom ulju
- Bezalkoholna osvježavajuća (gazirana) pića
- Pekarski proizvodi i slana lisnata tijesta