open-navfaktor-logo
search
Tenzije u Našoj stranci
Kojović raspustio Regionalni odbor NS Sarajevo zbog protivljenja koaliciji sa Konakovićem
Iz Naše stranke su na upit Faktora potvrdili da je bilo promjena u sastavu Regionalnog odbora Sarajeva, ali da je on ojačan
21.11.2018. u 20:13
get url
text
Predrag Kojović i Elmedin Konaković

Nova vlast u Kantonu Sarajevo, ona za koju kažu da se trenutno dogovora na temelju principa, programa i etike, uvest će, tvrde akteri, i nove demokratske standarde u institucije vlasti.

Ako dosadašnje praktično djelovanje aktera pregovora ne budi sumnju u vjerodostojnost takvih najava, prakticiranje demokratije unutar samih stranaka koje pretenduju na kantonalna ministarstva i javna preduzeća ukazuje da je sumnja ipak opravdana.

Tako, primjera radi, rukovodstvo Naše stranke, koja se u javnosti predstavlja kao bastion demokratije, savršeno ignorira stavove stranačkih tijela o koaliranju sa pojedinim političkim subjektima. Za članove Regionalnog odbora Sarajevo je kao neprihvatljiva opcija nakon Općih izbora bilo koaliranje sa Narodom i pravdom ili SBB-om. Predsjedniku Naše stranke Predragu Kojoviću, s druge strane, ne predstavlja problem koaliranje sa prijateljem Elmedinom Konakovićem (NiP). Suprostavljena mišljenja je riješio na način da je raspustio Regionalni odbor Sarajevo.

Iz Naše stranke su na upit Faktora potvrdili da je bilo promjena u sastavu Regionalnog odbora Sarajeva, ali da je on "ojačan".

- Uslijed odličnih rezultata koje smo ostvarili kao stranka u Kantonu Sarajevo i novih okolnosti oko formiranja vlasti, Predsjedništvo Naše stranke je odlučilo da poveća kapacitete određenih stranačkih organa, među koje spada i Regionalni odbor Sarajevo – naveli su nam u odgovoru na upit.

Nezadovoljni članovi Regionalnog odbora, s druge strane, tvrde da je Kojović samovoljno raspustio Regionalni odbor zbog pritivljenja koaliranju, prije svega sa Narodom i pravdom, te da je za povjerenika imenovao Samira Imamovića, iako mu Statut Naše stranke ne ostavlja prostor za takve, kako su ih ocijenili, samovoljne poteze.

Da odnosi unutar Naše stranke nisu baš idilični i da unutarstranačka demokratija ne ostavlja prostor za mišljenja suprostavljena rukovodstvu, pokazao je svojevremeno i povlačenje pojedinih istaknutih kadrova te stranke, poput bivšeg predsjednika Dennisa Gratza ili generalnog sekretara Albina Zuhrića. Nakon njih je stranku napustio i niz stručnih kadrova koji su u okviru stranačkog tijela, koje je neformalno nazivano "fabrikom propisa", pružali logističku podršku izabranim zvaničnicima Naše stranke u zakonodavnim tijelima institucija vlasti.

Uz sve unutarstranačke konflikte, nastavku trenda rasta Naše stranke, koji je zabilježen u proteklim izbornim ciklusima, ne pogoduje ni aktuelno koaliranje, kako u Kantonu Sarajevo, tako i na nivou entiteta i države BiH, a naročito sa strankama poput A-SDA ili PDA. Verzija prema kojoj Naša stranka neće direktno koalirati sa tim političkim opcijama, već posredno preko već utvrđenih koalicionih partnera, nije baš uvjerljiv izgovor na osnovu kojeg će simpatizeri te stranke "progutati" njeno rukovodstvo za istim stolom sa moralnim vertikalama poput Rifata Hozanovića i Mirsada Kukića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.