open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Kojović: Dodikov poziv Trećem pješadijskom puku da obuče uniforme VRS je rušenje mira
Dodik se, smatra Kojović, ovaj put igra vatrom više nego ikad dosad
12.05.2019. u 15:10
get url
text

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović smatra da je poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na proslavi Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, da vojnici tog puka sljedeće godine obuku uniforme Vojske RS rušenje mira.

- Dodik se ovaj put igra vatrom više nego ikad dosad. To je ona tačka koja, kad bi se desila, više ne bi bilo povratka s puta novih stradanja. Oružane snage BiH su jedno od najvećih dostignuća Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaj njihovog destruiranja i vraćanja jednog njihovog dijela na ratne staze, makar i na simboličkom planu, u vidu uniforme, rušenje je mira. Uniforma Vojske Republike Srpske jasan je znak neprijateljstva prema BiH. S tom uniformom povezana su najstrašnija sjećanja, na genocid i na druge stravične zločine. Nemoguće bi bilo prihvatiti njihov povratak - istakao je Kojović.

Dodik je, podsjetit ćemo, zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, jer je to, kako je kazao, njihov dan.

- Nabavit ćemo uniforme vojske RS-a, ove svečane, ali imaju i ove ratne. Više od polovine onog stroja bit će obučeno u uniforme vojske RS-a, a jedan dio bit će obučen u uniforme Trećeg pješadijskog RS puka, da se vidi kontinuitet i to ja ne mislim da bi mogao da bude problem. Ukoliko bude problem, mi ćemo dan vojske u ovom kapacitetu naći destinaciju gdje hoće, ali ovo je naša kasarna - kazao je Dodik.

Dodik je danasizjavio i da je odluka o formiranju Oružanih snaga BiH bila greška.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.