open-navfaktor-logo
search
Odgoda plaćanja
Koji su najčešći razlozi zbog kojih banke građanima odbijaju dati moratorij na kredit?
Banke u Federaciji Bosne i Hercegovine građanima su u najvećem broju slučajeva odobravale moratorij na otplatu kredita koji je uveden zbog pandemije koronavirusa.
20.05.2020. u 07:47
get url
text
get url
text

Kako nam je potvrdio Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, nakon žalbi građana Agenciji da im nije odobren moratorij, banke su to ponovo razmatrale te je u konačnici odobren svima koji su za to ispunjavali uvjete. Međutim, bilo je i onih koji nisu mogli dobiti mogućnost odgode plaćanja kredita.

- Banke su odbijale dati moratorij na otplatu kredita onim klijentima koji su imali ranija kašnjenja u vraćanju kredita, oni koji su bili loše kategorisani ili nisu ispunjavali uvjete koji su odlukom predviđeni. Naprimjer, penzioneri nisu ispunjavali uvjete jer penzije nisu smanjene – pojasnio je Mahmuzić.

Što se tiče privrednih subjekata, Mahmuzić navodi da su svi oni koji su ispunjavali uvjete dobili moratorij na otplatu kredita.

- Napriimjer, ukoliko nema pada prometa, u tom slučaju im banke ne daju moratorij. Firme nam se nisu nešto pretjerano žalile – dodao je.

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, do kraja prošle sedmice firme su podnijele 3.071 zahtjev za odgodu plaćanja kredita, od kojih je 1.761 odobren.

- Ostali zahtjevi su u postupku odobravanja zato što treba malo više vremena da se oni analiziraju kada su firme u pitanju. Za fizička lica bilo je 32.154 zahtjeva, a odobreno je 30.340 zahtjeva. Ovo nije veliki broj odbijenih zahtjeva, a i dio njih je u postupku odobravanja – kazao je naš sagovornik.

Jasmin Mahmuzić, FOTO: Arhiv

Čitateljka Faktora ispričala nam je svoje iskustvo sa traženjem moratorija na kredit koji ima u jednoj banci i neugodnosti koju je doživjela.

- Na kredit koji se podigao prije nešto više od tri godine u iznosu od 50.000 KM na 10 godina, i koji je do sada uredno izmirivao, podnesen je zahtjev na marotorij zbog smanjenja prihoda. Dobijena je ponuda za odgodu plaćanja od šest mjeseci. Za tih šest mjeseci odgode plaćanja (iznos za šest mjeseci kredita bi bio oko 3.600 KM) cijena marotorija bi bila 1.350 KM. Ovaj iznos podnosilac treba vratiti jednokratno, a nakon isplaćenog kredita po prvobitnom Ugovoru. Toliko o tome da banke izlaze u susret svojim klijentima – kazala je.

Mahmuzić je naglasio da je to nedopustivo, te da banke to od klijenata ne mogu tražiti.

- Kamata se mora obračunati, ali banke tu kamatu moraju "razvući" na ostatak kredita ili je staviti kao zadnje dodatne rate na kraju kredita. Neispravno je tražiti da klijenti to jednokratno vrate, niti se smije tako raditi. Svi građani koji imaju ovakve situacije trebaju se javiti Agenciji i mi ćemo reagovati – zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.