open-navfaktor-logo
search
Primjena zakona
Koji su kantoni predvidjeli naknade nezaposlenim borcima mlađim od 57 godina
U kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine pokrenute su izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca koje će omogućiti implementaciju Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica na kantonalnom nivou. 
25.01.2020. u 07:54
get url
text
Demobilisani borci

Pojedini kantoni su u ovoj godini predvidjeli egzistencijalnu novčanu pomoć za nezaposlene borce mlađe od 57 godina.

- Kanton Goražde je već usvojio izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca i počela je primjena. Kod njih je utvrđeno za ovu godinu pravo na egzistencijalnu naknadu borcima mlađim od 57 godina u visini od četiri KM po mjesecu provedenom u vojsci. U pripremi su izmjene i dopune zakona u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu. U Zeničko-dobojskom kantonu se priprema posebna uredba o egzistencijalnoj naknadi za borce mlađe od 57. godina - rekao nam je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Dodaje kako će se naredne sedmice održati sastanak sa kantonalnim ministrima za boračka pitanja koji će informisati o provedenim aktivnostima vezanim za implementaciju Zakona o demoblisanim borcima.

Razgovarali smo i sa Belmom Adilović, sekretarom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo koja  je podsjetila da je Skupština KS usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca.

- Završena je i javna rasprava o kojoj ćemo pripremiti izvještaj i uputiti u daljnju proceduru prijedlog zakona. Trenutno je situacija sa Kantonom i Skupštinom takva, kakva jeste. Čim se stvore uvjeti, pustit će se prijedlog zakona u kojem je predviđena egzistencijalna novčana pomoć za nezaposlene demobilisane borce. Uvjeti će biti kao i u Zakonu o demobilisanim borcima, a to je pet KM po mjesecu provedenom u vojsci. Negdje aproksimativno mjesečna naknada bi mogla iznositi od 200 KM d 240 KM. Onima koji su u vojsci bili godinu, bit će 60 KM - govori nam Adilović.

Dodaje da se na evidenciji nezaposlenih nalazi 4.212 demobilisanih boraca.

- Uvjete koje moraju ispuniti da bi primali novčanu naknadu je da su najmanje godinu dana proveli u vojsci, da su najmanje godinu dana na birou i da ispunjavaju uvjete iz člana 36. Zakona o demobilisanim borcima. Odnosno, da nisu dezerteri, da se nisu samoranili, da nisu osuđeni za ratne zločine. Pod tim uvjetima će mlađi od 57 godina ostvarivati ovo pravo. Naravno, prvo moramo sačekati završetak procedure i usvajanje budžeta KS. Od budžeta će zavisiti realizacija za koju je potrebno godišnje oko osam miliona KM - kazala nam je Adilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.