open-navfaktor-logo
search
Podrška
Koji "stranci" lobiraju za Vladu KS: "Podržavamo sve koji su posvećeni rješavanju problema"
Vlada SAD-a, kazali su nam, će nastaviti sa pružanjem podrške svima koji su posvećeni rješavanju svakodnevnih problema građana BiH i napretku zemlje
02.06.2019. u 15:26
get url
text

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je u jednom od posljednjih medijskih istupa da "stranci lobiraju da se sačuva postojeća skupštinska većina i postojeća Vlada u Kantonu Sarajevo".

-Mi nećemo rušiti Vladu, pogotovo ne za ljubav SDA. To za strance je tačno, ali neću vam reći koji stranci - rekao je Komšić.

Da bi saznali koji su to "stranci", na adrese nekoliko ambasada u BiH smo poslali upit, a jedan od prvih odgovora je stigao iz Ambasade SAD-a.

Vlada SAD-a, kazali su nam, će nastaviti sa pružanjem podrške svima koji su posvećeni rješavanju svakodnevnih problema građana BiH i napretku zemlje na putu ka članstvu u euroatlantskim institucijama.

- Vlada Kantona Sarajevo, na čelu s premijerom Edinom Fortom, jasno je pokazala da je fokusirana na iznalaženje stvarnih rješenja i ostvarivanje napretka za dobrobit građana Sarajeva po raznim pitanjima, od rješavanja problema zagađenja zraka, preko iskorjenjivanja korupcije, do poboljšanja obrazovanja i obrazovnog sistema, i mi im čestitamo na ovim nastojanjima – kazali su iz Ambasade SAD-a.

Iz Ambasade Velike Britanije kažu da sarađuju sa Vladom Kantona Sarajevo te da su sarađivali i sa prethodnom kantonalnom administracijom.

- Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje u potpunosti posvećeno reformama koje imaju za cilj da unaprijede živote građana i radićemo sa partnerima na svim nivoima koji dijele ovaj cilj – saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Komšić je, na upit o motivima podrške, odgovorio da je to namjera "da se pokaže da u Sarajevu može funkcionirati neki drugi koncept".

- Mada je to sada po meni pitanje je li to drugi koncept, je li to čist koncept. Jer pazite, vi imate Vladu... Naša stranka, DF pa eto i SDP, jeste drugi koncept, ali ne možete to reći za Konakovića da je drugi koncept, on je ipak došao iz SDA i nije promijenio svoje političke stavove, svoju ideologiju u odnosu na SDA. On je samo ljut na SDA iz nekog razloga. Dakle, to je jedan čudan miks. Naša stranka ipak vodi tu Vladu, moje mišljenje je da joj treba dati šansu - rekao je Komšić.

Da postoji određena podrška međunarodne zajednice, potvrđuje prisustvo zvaničnika aktuelne vlasti sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), na kojoj su, kako je saopćeno iz Vlade Kantona Sarajevo, odgovarali na brojna pitanja koja se odnose na to šta je Vlada Kantona Sarajevo učinila do sada i šta planira uraditi.

- Ovo je potvrda, kako su promjene pokrenute u Kantonu Sarajevo odjeknule, ne samo u BiH, nego je to prepoznala i međunarodna zajednica – saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.