open-navfaktor-logo
search
Preporuke specijaliste
Koji stil plivanja je dobar za leđa?
Plivanje je ipak omiljeni način vježbanja u vodi i svakako je lakše od trčanja kroz vodu. Plivanje je dobro za opće zdravlje, ali koji stil treba izabrati ukoliko vas recimo bole leđa
14.08.2019. u 08:54
get url
text

Zabrinjava činjenica da se bolovi u leđima sve više pojavljuju kod mlađih osoba, što je često povezano sa sjedećim načinom života, nedovoljnom fizičkom i sportskom aktivnošću i sklonošću ka gojaznosti.

- Plivanje, odnosno kretanje u vodi je izvrsna sportska aktivnost koja aktivira mišiće cijelog tijela, a pritom minimalno opterećuje zglobove - kaže doktor Hrvoje Klobučar, specijalista u Specijalnoj bolnici za ortopediju.

- Ako osoba ima višak kilograma i želi da počne da se bavi sportom, ako naprimjer počne da trči, posebno na tvrđim podlogama, moguća je pojava bolova na tetivama, preopterećenje zglobova i sličnih tegoba. S druge strane, ako se odlučite na aktivnosti u vodi, svakako bi bilo dobro započeti sa trčanjem u dubljoj vodi. Sila smanjuje opterećenje na zglobove, a gustina vode stvara otpor kretanju voluminoznog tijela što utječe na gubitak masnih naslaga i jačanje mišića - savjetuje on.

Plivanje je ipak omiljeni način vježbanja u vodi i svakako je lakše od trčanja kroz vodu. Plivanje je dobro za opće zdravlje, ali koji stil treba izabrati ukoliko vas recimo bole leđa.

Ukoliko se noge drže na površini vode, a vrat se izvija ka gore, postoji mogućnost bola u kičmi. Za bolove je najbolje da tijelo bude što dublje u vodi jer onda se oslobađa pritiska. Tijelo treba da bude gotovo vertikalno, a pokreti nogu treba da budu poput vožnje bicikla, takozvani "žablji".

Slobodni stil također opterećuje donji dio kičme, a kod osoba sa bolnim vratnim dijelom česte rotacije u stranu prilikom uzimanja zraka mogu izazati bolove. Plivanje leđnim stilom može biti najbolje za leđa, ali jedino u slučaju da bolovi nisu jaki. Tada treba voditi računa o naglim pokretima ruku koji, također, mogu izazvati povrede.

- Ako imate izražene bolove, preporučujem plivanje sa vertikalnim položajem tijela - savjetuje doktor i ističe da je hod i trčanje kroz vodu ipak najbolja vježba za leđa, objavila je B92. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.