open-navfaktor-logo
search
Salkić pojasnio
Koji je to datum koji Bošnjaci i Hrvati mogu slaviti kao dan RS-a
Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je, komenirajući obilježavanje neustavnog dana RS-a 9. januara, kako je vrijeme da Republika Srpska ima dan koji mogu slaviti svi njeni građani.
11.01.2022. u 17:19
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt osudio nepoštivanje Ustavnog suda: Vrijeme da RS ima dan koji mogu slaviti svi građani

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić poručuje da je "bez razgraničenja između entiteta koji je proizvod Dejtonskog mirovnog sporazuma i onoga što je bila pobunjenička skupina koja je počinila genocid, nikakav zajednički datum nema smisla". 

- Entitet RS može slaviti 26 godina postojanja bez bilo kakve veze sa onim što se dešavalo tokom agresije. Kad se pokaže spremnost za to razgraničenje i distanciranje od zločina i zločinaca, može se razgovarati o obilježavanju datuma uspostave administrativne jedinice u Bosni i Hercegovini RS-a. Mi svi zajedno trebamo raditi na eliminaciji posljedica genocida na temeljima sudski dokazanih i presuđenih činjenica. Ako neko smatra da je Vojska RS-a stvaralac entiteta RS, a ta vojska je presuđena da je počinila genocid, ne postoji datum koji bi mogao privući Bošnjake da ga obilježavaju kao dan RS-a - zaključuje Salkić. 

Iz Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu jučer je navedeno da Republika Srpska, kao dio Bosne i Hercegovine, ima puno pravo da utvrđuje svoje praznike, uključujući i Dan Republike Srpske. Međutim, Dan Republike Srpske ne bi trebalo obilježavati 9. januara, prema odlukama koje je donio Ustavni sud BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.