navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Topli napitak

Koji čaj odabrati u hladnim danima

Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti,  kazao je William Gladstone

Objavljeno: 04.12.2019. u 18:37
get url
text

Najpopularniji napitak na svijetu nakon vode, čaj, mnogo utječe na zdravlje, ali treba biti pažljiv prilikom odabira.

Nedavno istraživanje je pokazalo da čaj od kamilice može produžiti životni vijek, a naučnici ističu da i druge vrste čajeva mogu doprinijeti zdravlju u tolikoj mjeri da će smanjiti rizik od nastanka niza bolesti i poremećaja.

1. Čaj od Kamilice - čaj od kamilice poželjno je piti prije spavanja jer umanjuje nemir, uravnotežuje i utječe na miran san, što koristi osobama koje pate od nesanice. Preporučeno ju je piti u svim slučajevima nervoze i nemira, u slučaju jutarnjih mučnina, grčeva u trbuhu, u liječenju kolitisa, gastritisa, općenito kod bolesti probavnog trakta ili kod potrebe za reguliranjem stolice.

2. Čaj od limunove trave - Čaj od limunove trave uništava bakterije i gljivice u tijelu. Odličan je kao prirodni lijek protiv povišene tjelesne temperature. Čaj od limunske trave ima ljekovita svojstva, djeluje smirujuće, ublažava simptome prehlade, bolove u mišićima, glavobolju i poboljšava probavu.

3. Crni čaj - Naučnici vjeruju kako crni čaj obiluje antioksidantima koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala te u prevenciji potencijalno teških bolesti. Ovaj napitak može pomoći boljoj kontroli krvnog pritiska i zaustaviti opasno sužavanje arterija.

4. Zeleni čaj - Zeleni čaj osvježava organizam, podiže raspoloženje i stimulira cirkulaciju. Antioksidans koji potiče izlučivanje štetnih tvari a kožu čini glatkom i čvrstom, pomaže i u smanjenju celulita. 

5. Čaj od đumbirovog korjena - Pikantan miris čaja od đumbirova korijena može pomoći pri liječenju jutarnje mučnine jer opušta mišiće želuca. Ovaj čaj također potiče probavu jer pomaže pri razgradnji proteina. Čaj od đumbirova korijena također može poboljšati i cirkulaciju jer opušta mišiće oko krvnih žila.

6. Rooibos čaj - Rooibos čaj usporava proces starenja i poboljšava prirodni imunološki sustav. Pomaže u jačanju kapilara i poboljšava cirkulaciju.

Ispijanje šoljice kvalitetnog čaja može povoljno djelovati na nervni sistem te spriječiti pritisak koji uzrokuje stres.

- Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti -  kazao je William Gladstone, 1865. godine.