open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Koje "vanredne okolnosti" zapravo mogu odgoditi izbore planirane za oktobar?
Uoči i nakon nastavka razgovora čelnika stranaka o izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine održanih u četvrtak u Sarajevu spominjana je mogućnost pomjeranja Općih izbora planiranih za oktobar.
11.02.2022. u 16:01
get url
text

VEZANI TEKST - Radončić: Pomjeranje izbora nije nemoguće ako prije toga sve složimo

Poznato je da su 2020. godine bili odgođeni lokalni izbori jer nije bio osiguran novac za njihovo provođenje, ali da li je neusvajanje budžeta jedini razlog koji izbore može pomjeriti.

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Herecgovine, kazao je da CIK ne može postupati mimo onog što je propisano Izbornim zakonom, gdje je datum izbora jasno propisan, a to je prva nedjelja u oktobru.

Istakao je da je propisano i da se 150 dana prije toga se donosi odluka o raspisivanju izbora što će CIK, dodao je Bakalar, i uraditi ako ne bude izmjena Izbornog zakona, odnosno normi koje govore o datumu raspisivanja i održavanja izbora.

- Eventualni razlog za drugačije odlučivanje i postupanje može se desiti usljed okolnosti koje možemo konstatovati nakon raspisivanja izbora – rekao je Bakalar.

A koji su to mogući razlozi?

VEZANI TEKST - Izetbegović: Izbore treba održati u 2022, o Izbornom zakonu razgovarat ćemo i tokom vikenda

- Postoje različite vrste vanrednih okolnosti. Nedostatak sredstava je bio razlog u prethodnom ciklusu. Šta još može biti razlog - izmjena zakona, koja nije ni na pomolu – kazao je Bakalar.

Osim toga napomenuo je da vanredne okolnosti mogu biti i potresi i poplave.

- Ali to je sve nagađanje, propis je jasan – dodao je Bakalar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.