open-navfaktor-logo
search
Vodič
Koje cvijeće pokloniti za useljenje u novi dom, dobijenu diplomu, rođendan...
Obilježavanje važnijih sretnih događaja u životu, mogu se izraziti cvijetom ili buketom cvijeća. Za takve prilike biraju se cvjetovi vedrih boja koje ocrtavaju veselo raspoloženje.
04.02.2020. u 14:26
get url
text

No, ako ste sentimentalnog duha, možete donijeti presovano cvijeće. Njihov je vijek duže održan te će lijepo izgledati u foto albumima sa fotografijama sretnih trenutaka.

Stručnjaci za hortikulturu ističu da svaka prilika ima svoj cvijet i u nastavku daju nekoliko preporuka: 

Orhideje

Jedinstvenog izgleda i prepoznatljivosti, orhideje kao rezano cvijeće imaju dužu postojanost u odnosu na ostalo cvijeće. Savršen su poklon na promocijama diploma, te svaka boja obilježava drugo značenje. Ljubičasta orhideja idealna je za supružnika koji je upravo diplomirao, jer se time ističe divljenje i poštovanje njegovog postignuća. Žuta orhideja znači radost i nove početke, koja bi više odgovarala prijateljima ili članovima porodice. Narandžastom orhidejom se dragoj osobi iskazuje ponos zbog njenog uspjeha.

Ruže

U slučaju nedostatka ideja, ruže su, kao klasično cvijeće, uvijek dobar izbor. Buket ruža može biti u crvenoj boji ili u kombinaciji više njih. Žutim ružama na razigran pristup iskazuju se radost i divljenje, dok narandžaste iskazuju jedinstvenost i entuzijazam. Iako crvene ruže inače simboliziraju ljubav, one na savršen način izriču „Volim te“.
Iako asociraju na romantiku, buket ruža također može biti poklon za rođendan. Bijele ruže označavaju iskrene namjere i ljubav, a žite simboliziraju polet i pozitivne misli. Ružičaste ruže, međutim, znače uvažavanje i divljenje.

Omiljeno cvijeće

Buket cvijeća koji će vjerovatno najviše razveseliti slavljenika za rođendan je onaj sačinjen od njegovog omiljenog cvijeća, ali i ono koje prikazuje mišljenje i osjećaje o slavljeniku. Primjera radi, ružičastim klinčićem iskazuje se zahvalnost, dok bijelim klinčićem uspomene. Potočnice simboliziraju vječno sjećanje, a jasmin naklonost i eleganciju. Gardenija predstavlja radost, a žuta ruža prijateljstvo.

Sezonsko cvijeće

Svaki cvijet je povezan sa svakom stranicom kalendara. Kao rođendanski poklon, možete slavljeniku pokloniti cvijeće koje je povezano s mjesecom njegovog rođenja. Tako primjera radi, ako je osoba rođena u martu, pošaljite joj proljetne narcise. Također, ako je rođena u junu, poklonite joj buket ruža.

Ljekovito i začinsko bilje

Za prijatelja koji se useljava u novi prostor, začinsko bilje je vrlo praktičan i dekorativan poklon. Omiljeno začinsko bilje ili manji začinski vrt, ispunit će dom atraktivnim mirisom.

Sukulenti

Bilje za koje nije potrebno puno pažnje i truda interesantan su poklon za useljenje. Dostupni su u velikom broju zelenih, pa do ljubičastih nijansi, koje će se savršeno uklopiti u svaki prostor.

Spatifilium

Raskošnog izgleda i neodoljivih bijelih cvjetova, spatifilum ne zahtijeva puno pažnje. Sjajnih i bujnih zelenih listova, unijet će toplinu u svaki dom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.