open-navfaktor-logo
search
Iz Budžeta KS
Koje će projekte i organizacije sufinansirati Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo
Vlada Kantona Sarajevo posredstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo dodijelila je sredstva za projekte iz oblasti kulture i sporta, a koji su se prijavili na javni poziv za sufinansiranje projekata.
15.06.2021. u 07:58
get url
text

Kako su istakli iz Ministarstva, na javni poziv iz oblasti kulture prijavilo se 386 projekata, od toga 218 projekata ispunilo je uvjete Javnog poziva. A od 423 prijavljena projekta iz oblasti sporta, njih 379 je u potpunosti ispunilo tražene uvjete.

Najviše sredstava iz oblasti kulture, 300.000 KM dobio je Zemaljski muzej BiH za projekat Konzervacija (ne)materijalnog kulturno-historijskog naslijeđa BiH. Umjetnička galerija BiH dobila je 81 hiljadu KM za sufinansiranje rada Umjetničke galerije u 2021. "Da se ne zatvori".

VEZANI TEKST - Fortina Naša stranka očitala lekciju NiP-ovom Samiru Avdiću zbog Jazz Festa

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti dobio je 70.600 za Promociju rada muzeja prema tipovima publike. Obala Art Centar za 27. Sarajevo Film Festival 2021. godine od Vlade KS dobio je 170 hiljada KM. Fondacija Muzej ratnog djetinjstva 50 hiljada za programe rada muzeja u ovoj godini, za produkciju virtualne izložbe i VR edukativnih materijala, te za promociju i izvođenje radionica.

Historijski muzej BiH za projekat Kultura kao terapija dobio je 86.800 KM, a Bošnjačka zajednica kulture Preporod 118.500 KM.

East West Centar za realizaciju programa 20 hiljada KM, a Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u RBiH 104.500 KM.

Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava (SAKUD) Kantona Sarajevo je dobio 80 hiljada maraka, a navodi se da je novac dodijeljen kao podrška aktivnostima kulturno-umjetničkih društava, članicama SAKUD-a u 2021. godini.

SPKD Prosvjeta za projekat Očuvanje i razvoj kulture Srba u KS za 2021. godinu dobilo je 44 hiljade KM.  

Javna ustanova Kulturno sportski centar Vogošća za sufinansiranje rada biblioteke dobilo je 20.900 KM.

Muzička akdemija Univerziteta u Sarajaevu  za koncertnu sezonu 2021. dobila je 10 hiljada maraka, kao i JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo za projekat Sarajevo vas zove – live i online produkciju, a Udruženje mladih umjetnika za Omladinski film festival Sarajevo i OFF Film Camp 15 hiljada maraka.

Udruženje Međunarodni festival književnosti Sarajevo za Šesti međunarodni festival književnosti Bookstan No East, No West 2021 dobilo je 10 hiljada maraka. Isto toliko sredstava izdvojeno je za Ideas Business Lab doo ZA PROJEKAT Garden of Dreams Festival 2021.

Također 10 hiljada KM dobilo je i Kantonalno javno preduzeće Skenderija za 32. Međunarodni sajam Knjiga 2021.

Udruženje gitarista dobilo je 6.000 maraka sa Sarajevo International Guitar Festival 2021.

Najviše polemike povelo se u vezi dodjele sredstava Jazz Festu, koji ove godine nije dobio sredstva te je otkazan. Podsjećamo, Ministarstvo kulture i sporta je istaklo kako je riječ o administrativnoj greški, ali da i nakon poziva Jazz Festu za dostavljanje dokumentacije koja je, kako su naveli iz Ministarstva, bila nepotpuna to nije učinjeno.

Iz oblasti sporta najveći iznos, po 50 hiljada maraka, dodijeljeno je Udruženju Fudbalski klub Željeznučar i Udruženju Sarajevski fudbalski klub 2000 Sarajevo, te Udruženju Fudbalski klub Sarajevo, kao i Savezu sjedeće odbojke BiH.

Po 30 hiljada maraka dobili su Udruženje odbojkaški klub invalida Fantomi Sarajevo, Udruženje Klub sjedeće odbojke Spid, Udruženje Omladinski rukometni klub Bosna i Udruženje za unapređenje sporta Košatkaški klub Royal.

Olimpijski komitet BiH dobio je 25 hiljada maraka, kao i Udruženje ženski košarkaški klub PLAY OFF, te Udruženje Košarkaški klub Bošnjak.

Po 35 hiljada maraka dobili su Udruženje Omladinski košarkaški klub SPARS 05, Udruženje Rukometni klub Hadžići, kao i sportski savez KS.

A Klub vodenih sportova ORA Mostar i Udruženje Univerzitetski sportski judo klub Nippon Sarajevo po 31.250 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.