open-navfaktor-logo
search
Izgovori
Koja su objašnjenja parlamentaraca u FBiH: Zašto njihova primanja nisu umanjena?
U trenutku kada je više od 23.000 poslodavaca zatražilo od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, zbog krize uzrokovane koronavirusom, subvencije za doprinose više od 173.000 radnika, većina federalnih parlamentaraca je stava kako ni u snu ne treba da se odreknu nezarađenih paušala i naknada za odvojeni životi i time se barem malo solidarišu sa građanima.
08.06.2020. u 19:40
get url
text
Zastupički dom FBiH

Podsjećamo, paušal u Federalnom parlamentu mjesečno iznosi 660 KM, a troškovi za odvojeni život su oko 300 KM, dok subvencija za doprinose Vlade FBiH po radniku iznose 244,85 KM.

Administrativna komisija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je donijela odluku o smanjenju paušala sa 600 KM na jednu KM, i troškova za odvojeni život s 300 KM na jednu KM, što su izglasali i zastupnici, a što je kasnije odbila Administrativna komisija Doma naroda FBiH.

"Kao čovjeka me pogodilo" 

- Jedini sam glasao za smanjenje tih naknada, nisam vam ja dobra adresa. Drugi su diskutovali na način da to treba urediti posebnim propisom, da se ide na smanjenje deset, 20 posto, svih izabranih i imenovanih zvaničnika. Da budu obuhvaćeni zastupnici u Parlamentu, ministri u Vladi FBiH, direktori javnih ustanova, preduzeća, na takav način da se to uredi. To je bio argument ostalih članova komisije. Ja sam mislio da mi trebamo to izglasati, ali u tome sam ostao usamljen - priča nam Fahrudin Skopljak, delagat u Domu naroda FBiH i član Administrativne komisije.

 

Upitali smo kako gleda na činjenicu da ni ovog puta nije bilo solidarnosti parlamentaraca s ljudima koji podnose najveći teret krize.

- To je mene kao čovjeka pogodilo. Ostao sam usamljen na komisiji, bilo je protiv i suzdržanih. Mislim da ćemo doći u jedno teško finansijsko stanje, svim budžetima padaju prihodi, umanjenje naknada je nešto što bi trebalo biti na kantonalnom i federalnom nivou ne za jedan mjesec, koji se nije radilo. Trebalo je donijeti odluku koja će biti na snazi do kraja godine. Ovi ljudi su se trebali odreći dijela svojih primanja do kraja godine kako bi se solidarisali - rekao nam je Skopljak dodavši kako su u KO SDA Tuzlanskog kantona pronašli način kako pomoći najugroženijima.

Razgovarali smo i sa Ivom Tadićem, predsjednikom Kluba delagata hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, a koji je također član Administrativne komisije ovog doma.

- Mi nismo odbili odluku, ali naš zaključak je bio da se sistemski vodi, u vezi i s Federalnom vladom i zakonodavnom i izvršnom vlasti. Plaće su regulirane zakonom. Ne može Administrativna komisija ni povećati ni smanjiti plaću - rekao nam je Tadić.

Delegati pomažu 

Ukazali smo da se ne radi o prijedlogu za smanjenje plaća, već paušala i troškova za odvojeni život.

- Da, paušal je nešto drugo. Mi dolazimo iz domova naroda i sada ako kažemo da se ukida paušal delegatima, onda mi ga ukinemo u Domu naroda, a delegati idu u svoje skupštine iz kojih dolaze i onda opet nismo ništa napravili - govori Tadić i dodaje kako se slaže s tim da se ova oblast mora urediti.

Na naše pitanje da li je Tadić kao jedinka pomogao nekome u doba pandemije, odnosno, njegove kolege u Domu naroda FBiH, Tadić je odgovorio potvrdno.

- Jesam, ali da vam budem iskren, ne želim da na bilo koji način privlačim pažnju s tim. Koliko znam, većina delegata funkcionira na jedan takav način - rekao nam je Tadić.

Nakon što Administrativna komisija Doma naroda nije prihvatila odluku o smanjenju paušala i troškova za odvojeni život, zastupnicima u Zastupničkom domu nisu smanjeni paušali, ali jestu troškovi za odvojeni život za pola aprila i maj mjesec.

- Bio sam jedan od inicijatora da se pod hitno uvedu te restrikcije, mada je veliki broj zastupnika bio za to da se čekaju sistemska rješenja Vlade FBiH, ali ne bih o njihovim imenima. Nama su rješenjem stornirana primanja za odvojeni život i to je na snazi. Međutim, paušal nije ukinut. Sa 15. aprilom je storniran odvojeni život i dobili smo rješenje da se nastavlja kontinuitet cijeli maj i to sa 300 KM na jednu KM jer se ova stavka ne može ukinuti u potpunosti - govori nam zastupnik Dževad Adžem.

Zatražili smo i komentar Selvedina Šatorovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH.

Otkazano više od 43.000 ugovora o radu 

- Osim što su im i dalje neopravdano visoka primanja, ni Vlada FBiH ni parlamentaci nisu adekvatno odgovorili na ovu pandemiju. Prije svega, takozvani "korona zakon" je usvojen jako kasno. Činjenica je da je do danas još niti jedno preduzeće nije dobilo subvencije doprinosa, kako je predviđeno. Porezna uprava uz sav trud nema mogućnosti da obradi toliki broj zahtjeva, pokazuje da je "korona zakon" više bio populistički, nego što je imao stvarnu primjenu. Činjenica je da je stanje nesreće i stavljeno van snage, a da zakon koji je trebalo da bude u tom dijelu nije u praktičnom smislu oživio - govori Šatorović i dodaje:

VEZANI TEKST - Lezihljebovići iz Doma naroda FBiH sve su blokirali, iz svoga džepa ne daju ni marku

- Radnici samim tim nisu imali nikakvu korist, a više od 43.000 ugovora o radu je otkazano u tom periodu, što dovoljno govori o svemu tome. Mi smo doživjeli blago razočarenje jer smo očekivali da će se u vrijeme pandemije pokazati senzibilitet prema "običnom" čovjeku. Nažalost, to je izostalo. I dalje nam je politika postala glavni prioritet ispred ljudskih sudbina, života. I mi ne možemo dati niti jednu pohvalnu riječ niti za jedne, niti za druge - rekao je Šatorović.

On je ovom prilikom pohvalio kantonalne vlade.

- Ono što je urađeno na kantonima je pravi pokazatelj djelovanja. Moram istaći Kanton Sarajevo, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton, gdje su vlade promptno reagirale i gdje su radnici zbilja osjetili senzibilitet i podršku tog nivoa vlasti u ovoj situaciji. I poslodavci i radnici - kazao je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.