open-navfaktor-logo
search
Posebna misija
Koja banka u FBiH ima najveći rast kreditnog portfolija u prvoj polovini 2022. godine?
Iako je u prvih šest mjeseci Union banka ostvarila dobit od samo 469.000 KM, iz ove finansijske institucije u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u odgovoru za Faktor tvrde kako se imaju čime pohvaliti te kako profit nije adekvatan pokazatelj snage.
05.12.2022. u 08:25
get url
text

- Union banka d.d. Sarajevo je jedina komercijalna banka u većinskom državnom vlasništvu čiji poslovni model, u skladu sa vizijom i misijom banke, nije usmjeren ka maksimiziranju dobiti, već je ista u funkciji razvoja banke i mogućnosti pružanja što povoljnijih usluga i proizvoda za naše klijente.

Zaključno sa 30.6.2022. godine Union banka je ostvarila uvjerljivo najveći rast kreditnog portfolija na bankarskom tržištu FBiH (rast ukupnog bankarskog tržišta FBiH iznosio je 1,6 posto u odnosu na 2021. godinu dok je Union banka za isti period ostvarila 15 posto), kao i ukupne kamatonosne aktive (rast ukupnog bankarskog tržišta FBiH iznosio je 0,4 posto u odnosu na 2021. godinu, dok je Union banka za isti period ostvarila 25,6 posto) čime smo pokazali da smo pouzdan partner privredi i stanovništvu u ovim izazovnim vremenima.

Postignutim rezultatom potvrdili smo status jedne od najbrže rastućih banaka na bankarskom tržištu u protekloj deceniji. Izniman rast, u skladu sa propisima u bankarstvu, između ostalog zahtijeva i izdvajanje određenog nivoa rezervisanja što direktno utječe na visinu iskazane dobiti u tekućoj godini - naveli su u odgovoru iz Union banke.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.