open-navfaktor-logo
search
Odluke
Koga je Vlada Edina Forte imenovala na direktorske pozicije, ko je još ostao iz Nenadićevog vremena
Petog januara 2021. godine imenovana je nova Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom. Kao i Vlada Marija Nenadića, ali i svaka ranija Vlada, i ova je krenula u razrješavanje upravljačkih struktura kantonalnih ustanova i preduzeća te sa imenovanjem svojih kadrova.
30.04.2021. u 14:34
get url
text

Prvi korak koji je najavio premijer Forto i uoči imenovanja jeste smjena direktora JU Dom zdravlja KS.

I zaista nedugo nakon imenovanja smijenjen je direktor Doma zdravlja Muhamed Ahmić, a imenovana v. d. direktorice Amela Kečo.

Imenovala je Vlada i povjerenstvo Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a na čijem čelu je bio SDP-ov član Kenan Magoda, kao predsjedavajući povjerenstva. Magoda je, podsjećamo, ranije bio direktor preduzeća ZOI'84.

Umjesto Mirsada Hošića Vlada je za direktoricu KJKP Rad imenovala Veru Arnautović, koja je i u prethodnom mandatu Fortine Vlade obnašala ovu funkciju, a imenovana je na prijedlog Naše stranke.

VEZANI TEKST - Smijenjen Muhamed Ahmić: Imenovana nova v. d. direktorice JU Dom zdravlja KS

U GRAS-u je također umjesto Almira Ahmetspahića, koji je dao ostavku, imenovan SDP-ov kadar Senad Mujagić, kao v. d. direktora.

Direktor JU Studentski centar Sarajevo Muhamed Omerović podnio je također ostavku, da bi na tu poziciju Vlada imenovala Tonija Vukadina, člana Naroda i pravde.

Nakon odlaska Envera Hadžiahmetovića iz KJKP Vodovod i kanalizacija na mjesto ministra u Vladi KS, za v. d. direktorice imenovana je Aida Pendek, koja je bila izvršna direktorica za vodovodni sistem u VIK-u.

Vlada Kantona Sarajevo imenovala je novu Upravu KJKP Sarajevogas, a za vršioca dužnosti direktora imenovan je mašinski inženjer Edis Baković, a koji je kao prijedlog DF-a u ranijem sazivu Vlade na čelu sa Mariom Nenadićem bio direktor KJKP ZOI'84.

VEZANI TEKST - Vera Arnautović će ponovo biti direktorica KJKP Rad

Nakon Bakovićevog odlaska iz ZOI-ja, Vlada Kantona Sarajevo imenovala je Jasmina Mehića za direktora ovog preduzeća.

Promjene u kantonalnim preduzećima Vlada radi tiho i bez ikakvih obavijesti, pa tek ako se dobro zarovite na internet stranicama nekih preduzeća možete naći podatak da je imenovana nova uprava.

Tako je i sa KJKP Toplane, gdje je za v. d. direktora imenovan Sejfo Ušanović, a umjesto dotadašnjeg direktora Amela Đogića koji je na toj poziciji bio na prijedlog DF-a. Ušanović je u ranijem sazivu Vlade Edina Forte bio direktor Sarajevogasa, a na prijedlog SDP-a.

Još nije došlo do smjene direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakiba Katane, koji je na tu poziciju imenovan na prijedlog SBB-a.

Sa direktorske pozicije se ne da ni Amer Kapo, direktor KCS Skenderija, također kadar SBB-a.

Na jednoj od posljednjih sjednica razmatrala se i smjena direktora u kulturnim institucijama u KS, tako da je nove vršioce dužnosti dobilo i nekoliko ustanova u domenu Ministarstva kulture i sporta.

Amra Čusto imenovana je za v. d. direktorice Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, a Haris Zaimović imenovan je za v. d. direktora Historijskog arhiva Sarajevo.

Na mjestu direktora Zavoda za izgradnju KS još je Mirza Hulusić, kadar SBB-a, a direktor Zavoda za planiranje razvoja KS je Hamdija Efendić.

Na narednij sjednici Skupštine KS razmatrat će se izvještaji zdravstvenih ustanova i ustanova koje su u okviru Ministarstva zdravstva KS, te bi uskoro mogla uslijediti i smjena njihovih rukovodstava.

Vlada je na posljednjoj sjednici održanoj 14. aprila donijela odluke o imenovanju novih članova upravnih i nadzornih odbora u ustanovama u okviru Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, te se očekuje da će uskoro uslijediti i smjena aktuelnih direktora tih ustanova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.