open-navfaktor-logo
search
Kadriranje
Koga je sve imenovalo Vijeće ministara BiH za 90 dana svog rada
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je za prva tri mjeseca svog rada izvršilo desetke imenovanja, a uslijedit će ih još niz imajući u vidu zaduženja koja su data ministarstvima i Agenciji za državnu službu BiH.
02.05.2023. u 20:59
get url
text
Vijeće ministara BiH

VEZANI TEKST - Novo Vijeće ministara danas zasjeda prvi put, nisu svi došli na sjednicu

Tako su cijelo prvo zasjedanje i dobar dio drugog, održano tokom februara, posvetili upravo imenovanjima, što se može vidjeti iz saopćenja nakon održanih sjednica.

Ključne pozicije u institucijama BiH raspoređene su dogovorom među strankama partnerima u državnoj vlasti, HDZ-a, SNSD-a i "Trojke".

Uz imenovanje stalnih tijela Vijeća ministara, odnosno odbora za unutrašnju politiku i ekonomiju gdje sjede mahom ministri, Vijeće ministara je u startu svog rada predložilo guvernere i njihove zamjenike u tri međunarodne finansijske institucije. Međutim, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ih nije imenovalo pa je odlazak ministra odbrane BiH Zukana Heleza kao "guvernera BiH" na sastanak MMF-a u Washingtonu izazvalo reakcije iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto tada je predložena za guvernerku u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, dok je za njenog zamjenika predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. Ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija predložen je za guvernera u Svjetskoj banci, a za zamjenika guvernera predložen je ministar komunikacija i prometa Edin Forto. U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za guvernera je predložen ministar odbrane i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez, a za zamjenicu guvernera ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH nikog nije imenovalo za guvernere i zamjenike: Ko je sporan osim Heleza?

Na toj prvoj sjednici Vijeća ministara početkom februara je dužnosti direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH razriješen Slavko Matić jer je preuzeo mandat zastupnika, te je za vršioca dužnosti direktora na period od tri mjeseca imenovan Mijo Krešić.

OSA, SIPA, Granična policija...

Na svojoj drugoj sjednici krajem februara Vijeće ministara BiH je izvršilo i imenovanja rukovodilaca policijskih agencija na osnovu konkursa koji je proveden u prethodnom sazivu Vijeća ministara. Imenovani su kadrovi koje su predložili SNSD i HDZ, dok je odlučeno da konkurs bude ponovljen za kadrove koje su trebali predložiti iz tadašnje "Osmorke".

Tada su za zamjenike direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine imenovani Goran Amidžić i Đuro Knežević, za direktora Granične policije BiH imenovan je Mirko Kuprešaković, a za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu imenovan Zoran Galić. 

Nova konkursna procedura za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjenika direktora Granične policije BiH je u toku.

Za direktora Službe za poslove sa strancima imenovan je Žarko Laketa.

Važna imenovanja za novu vlast na državnom nivou bila su i ona u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), čemu su posvetili vanrednu sjednicu. Tada su imenovali Almira Džuvu za generalnog direktora i Ristu Zarića za zamjenika generalnog direktora OSA-e, a Damira Bevandu za glavnog inspektora. Prethodno su razriješili, zbog isteka mandata, dužnosti generalnog direktora OSA-e BiH i zamjenika generalnog direktora Osmana Mehmedagića i Trifka Buhu.

Ovo je urađeno iako je zakonom traženo prethodno mišljenje parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH, a ta komisija u to vrijeme niije bila ni konstituirana.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH danas o direktoru OSA-e; Špago: Imenovanje bi bilo nezakonito jer...

Vijeće ministara je također na drugoj sjednici razriješilo Aleksandra Zolaka dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i za v. d. direktora imenovalo Natašu Grubišu.

Za zamjenika direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova imenovan je Predrag Šupljeglav, za zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku Miše Ćavar, a za v. d. zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja postavljen je Alen Husković na tri mjeseca. Imenovan je i generalni direktor Regulatornog odbora željeznica i to Tihomir Narić, dok je za v. d. direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH imenovana Milica Ristović Krstić.

Šta slijedi

Istovremeno su na drugoj sjednici data zaduženja za raspisivanje niza konkursa i okončanje procedura postojećih zbog, kako se navodi, isteka mandata.

Uz to, među prvim imenovanjima koja trebaju doći uskoro na dnevni red Vijeća ministara je i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, gdje je prvorangirani kandidat aktuelni ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Raspisivanje konkursa naloženo je za pozicije direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), direktora Agencije za državnu službu BiH, direktora Instituta za standardizaciju BiH, zamjenika direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, direktora Agencije za osiguranje BiH, direktora i dva zamjenika direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, zamjenika direktora Instituta za mjeriteljstvo, kao i direktora i zamjenika direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

VEZANI TEKST - Imenovanje direktora UIO sporno "s više strana": Moguće žalbe zbog Tegeltije, kako će se ponašati SDP

Dato je zaduženje i za raspisivanje konkursa za izbor generalnog sekretara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, direktora i dva zamjenika direktora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima.

Očekuje se i okončanje procedura za direktora Direkcije za evropske integracije, Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, Direkcije za ekonomsko planiranje, zamjenika direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Imenovani su i članovi Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.