open-navfaktor-logo
search
Analiza iz Beograda
Koga će Vučić poturiti da potpiše sporazum o Kosovu umjesto njega
Potpisivanje bilo kog dokumenta sa Prištinom nije popularna stvar, a 2013. Aleksandar Vučić je takvu situaciju vješto izbjegao, prepuštajući tadašnjem premijeru Ivici Dačiću stavljanje potpisa na Briselski sporazum. 
26.01.2023. u 09:52
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić: Rečeno mi je da Srbija mora prihvatiti Francusko-njemački plan o Kosovu

Imajući u vidu da se sada ozbiljno radi na postizanju dogovora oko francusko-njemačkog prijedloga o Kosovu, postavlja se pitanje ko bi od državnih zvaničnika mogao da stavi paraf na taj sporazum.

Prošla je decenija od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji je značajno promijenio situaciju na Kosovu. Srpska policija i pravosuđe integrisani su u kosovski sistem, a paralelne institucije su ukinute.

U pregovorima sa Prištinom tada je kao najmoćniji političar u Srbiji učestvovao i Aleksandar Vučić, u to vrijeme prvi potpredsjednik Vlade, ali se njegov potpis nije našao na spomenutom sporazumu. Taj dokument potpisao je tadašnji premijer Ivica Dačić.

Sudeći po najnovijim izjavama sada predsjednika države i šefa pregovaračkog tima Aleksandra Vučića, nije isključeno da dođe do dogovora oko francusko-njemačkog prijedloga o Kosovu. U tom slučaju, kako je ranije najavljeno, doći će do potpisivanja "osnovnog sporazuma Srbije i Kosova", koji između ostalog predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, odnosno u UN-u.

Postavlja se pitanje ko bi od članova državnog vrha mogao da stavi potpis na taj dokument i da li će i ovog puta Vučić uspjeti to da izbjegne.

Slobodan Orlović, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kaže za Nova.rs da sporazume tog tipa po Bečkoj konvenciji mogu da potpisuju predsjednik države, predsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova. To znači da bi se i Vučićev potpis mogao naći na tom dokumentu.

Orlović, međutim, ističe da to po Ustavu ne može da potpiše niko, osim da se "eventualno ponudi Skupštini Srbije i da to potom potvrde birači".

- Taj sporazum ne bi bio u skladu sa Ustavom Srbije, a svi državni organi moraju da rade u skladu s odredbama Ustava - kaže on.

Dodaje da je i Briselski sporazum bio suprotan Ustavu, ali da nikada nije ratifikovan u Skupštini.

- Potpisao ga je Ivica Dačić, a onda ga je primila k znanju Skupština. Nikad ga nije ratifikovala. Za međunarodne sporazume postoji procedura ratifikovanja, a Briselski sporazum je ušao u primjenu. Na osnovu njega su donijete uredbe, ali nikad nije bio ratifikovan, odnosno zvanično nije postao dio našeg pravnog poretka - ističe Orlović.

Politolog Boban Stojanović kaže da Aleksandar Vučić neće staviti paraf na sporazum sa Prištinom, ukoliko dođe dogovora oko francusko-njemačkog prijedloga, bez obzira na to što je glavni pregovorač u briselskim pregovorima već duži niz godina.

- Mislim da je on čovjek koji ima potrebu da bude upisan u historiju, ali s obzirom na to da mu je dogorjelo i ako bude primoran da prihvati taj dokument bez obzira na stav građana, neće sebi dozvoliti da stavi taj potpis. Ja mislim da je najmanje važno ko će to formalno da uradi. To može da uradi XY osoba, ali mislim da će javnost i historija znati da je odluku donio Aleksandar Vučić. Kažemo mi s vremena na vrijeme da je Dačić potpisao Briselski sporazum, ali svi znamo da su SNS i Vučić najodgovorniji - navodi Stojanović.

On dodaje da je to stavljanje parafa na dokument kojim se indirektno priznaje Kosovo ili, prema verzijama sporazuma koje smo vidjeli, dozvoljava mu se da postane članica UN-a.

Sudeći prema Vučićevim najavama, on zna šta će odlučiti, ali "ne u ime Srbije". O tome će, kako je naveo, odlučivati drugi državni organi, Skupština, a možda i građani (na referendumu).

VEZANI TEKST - Objavljen tekst francusko-njemačkog prijedloga sporazuma Kosova i Srbije

- Baš lijepo što se sjetio drugih institucija. Između ostalog, predsjednik Republike ne vodi vanjsku politiku, već Vlada, i ne odlučuje ni o izgradnji puteva, trafostanica, ni o dodjeli novca mladima…, pa je sve to on radio u svojoj kampanji prethodnih 10 godina. I sada on hoće da podijeli odgovornost - kaže on i dodaje da bi referendum bila dobra stvar, ali da je u Srbiji demokratija i da ima slobodne i poštene izbore.

- Ako se dođe do referenduma u ovakvim medijskim i političkim okolnostima, to će biti samo da se on sakrije iza naroda. Vučić neće rapisati referendum ukoliko bude bio siguran da će rezultat referenduma biti ono što je njemu potrebno - zaključuje Stojanović za Nova.rs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.