open-navfaktor-logo
search
Stolac
Kodrić: "Preporodovi susreti" prilika za osmišljavanje programa za 120. godišnjicu
Bošnjačka zajednica kulture Preporod 18. i 19. novembra će u Stocu organizovati tradicionalne "Preporodove susrete".
13.11.2022. u 13:02
get url
text

- To je prilika da se na jednom mjestu svaki put u nekom drugom bosanskohercegovačkom gradu, nekom drugom znamenitom mjestu susretnu predsjednici, članovi uprava i aktivisti BZK Preporod, kako bi u neposrednoj komunikaciji, zajedničkom radu dalje osmišljavali i razvijali rad BZK Preporod - kazao je predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić za Fenu.

On je istaknuo da BZK Preporod ima više od 60 podružnica u BiH i izvan Bosne i Hercegovine.

- Ove godine smo se odlučili da Preporodove susrete održimo u Stocu - gradu koji je poznat kao muzej pod otvorenim nebom. Želimo afirmirati ono što je kulturna baština Stoca. I u Stolac želimo dodatno unijeti duh Preporoda - kazao je Kodrić.

On je naglasio da su ovogodišnji Preporodovi susreti izuzetno važni i zato što će to biti prilika na kojoj će se zajednički osmisliti program obilježavanja jubileja 120 godina BZK Preporod naredne godine.

- Na samim Preporodovim susretima biće predstavljeno više kulturnih sadržaja. Centralni događaj biće izložba "Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti". To je velika izložba o istoriji bosanskog jezika i pismenosti, koju smo ove godine premijerno predstavili na Dan bosanske pismenosti u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, a koja je nakon toga predstavljena u BiH i izvan BiH, između ostalog u Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj - kazao je, između ostalog, Kodrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.