open-navfaktor-logo
search
Utvrđeno sekvencioniranjem
Kod osoba iz Stoca, Mostara, Sarajeva i Konjica potvrđen omikron soj: Goletić pojasnio čega se plaši
Od ukupno 94 uzeta uzorka, za koje je postojala sumnja, kod četiri je, sekvencioniranjem, koje su uradili stručnjaci u Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, utvrđeno prisustvo omikron varijantnog soja koronavirusa.
08.01.2022. u 12:59
get url
text

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, dodajući kako se radi o osobama iz Stoca, Mostara, Sarajeva i Konjica.

- Radi se o uzorcima koji su, kao visokosuspektni, uzeti za potvrdu sekvencioniranjem još 23. i 24. decembra prošle godine. Dakle, mi smo još u to vrijeme imali sumnju u prisustvo omikron varijante, ali nismo izlazili u javnost s tim dok se ne provede sekvencioniranje, kao jedina metoda koja može potvrditi prisustvo varijantnog soja. Želim istaći da smo bez finansijske podrške države uradili sekvencioniranje, a potom 1.000 kompletnih sekvenci SARS-COV-2 uploadovali u GISAID iz BiH od ukupno dostupnih 1.097. Sve laboratorije koje se bave sekvencioniranjem, kao dio doprinosa svjetskom javnom zdravlju i nauci, šalju svoje sekvence, odnosno deponiraju ih u GISAID bazu. U ovom trenutku jedini rezultati iz BiH u GISAID međunarodnoj bazi su oni iz naše Laboratorije. Nadamo se da će i kolege iz ostalih laboratorije to učiniti – kaže Goletić.

 

Podatak da je od sumnjivih 94 uzorka, samo kod četiri pokazana omicron varijanta koronavirusa (B.1.1.529), potvrđuje da je na prostorima BiH još uvijek, ističe Goletić, dominantan delta soj.

- Uz delta varijantu imamo i dva uzorka koja pripadaju delta plus varijanti. Zašto je ovo sve važno? Zato što imamo idealno stanje za pojavu tzv. delmicron situacije u kojoj osobe istovremeno mogu biti inficirane sa oba varijantna soja. To u konačnici može rezultirati nepovoljnim kliničkim ishodima takvih infekcija. Drugim riječima nismo u prilici potcjenjivati sadašnju situaciju sa SARS-COV-2 misleći da, zbog omicron varijante, koja je po svemu sudeći blaža možemo zaboraviti na provođenje epidemioloških mjera i vakcinaciju. Naprotiv, mislim da je to važnije sada nego ikada prije – naglasio je Goletić.    

Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca u OJ Klinička mikrobiologija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), otkriveno je deset slučajeva omikron varijantnog soja koronavirusa, a prije dva dana iz ovog zdravstvenog centra stigla je informacija da je na jednom uzorku otkriveno i prisustvo lambda varijantnog soja koronavirusa, što je prvi takav slučaj u našoj zemlji. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.