open-navfaktor-logo
search
Milan Janković
Kod Osima bio u drugom planu, ali o njemu misli sve najbolje: Zbog te odluke sam završio karijeru
Mnogo je fudbalera sa ovih prostora oblačilo dres Reala iz Madrida, a prvi među njima bio je Milan Janković koji je 1987. godine potpisao ugovor sa slavnim španskim klubom i već na debitantskoj utakmici uspio da se upiše u strijelce.
08.02.2021. u 12:58
get url
text

U intervjuu za Anadolu Agency (AA) nekadašnji reprezentativac Jugoslavije govorio je o šansama svojih bivših klubova Crvene zvezde i Reala u daljem toku evropskih takmičenja.

- Mislim da Zvezda ima šanse protiv Milana, zašto da ne?! Dovela je odlična pojačanja i dodatno osnažila ionako kvalitetan tim. Milan je lider italijanskog prvenstva, ali u posljednje vrijeme pokazuje oscilacije u igri. Gledao sam utakmicu protiv Atalante u kojoj su glatko poraženi sa 0:3 i u kojoj su do izražaja došle sve njihove mane i slabosti. Zavisi kako će Stanković da pripremi ekipu i može li za ovo kratko vrijeme da uklopi novajlije u jednu cjelinu koja je tokom jeseni bila vrlo skladna i efikasna. Zvezda mi djeluje mnogo bolje nego prije pet godina kada sam posljednji put bio u Srbiji - istakao je Janković.

Janković je mane Milana prepustio na analizu Dejanu Stankoviću i njegovom stručnom štabu, a ovdje se osvrnuo na prednosti i vrline ekipe Stefana Piolija.

- Najveća opasnost prijeti od Calhanoglua i Ibrahimovića. Rekao bih više od Turčina jer sam uvjeren da Zlatan u ovim godinama ne može da izgura punom snagom više od 15 utakmica u toku jedne sezone. Svjestan sam da je fizički besprijekorno spreman, da su u eri moderne tehnologije ishrana i sportski život dovedeni do savršenstva, ali ljudski faktor i dalje igra veoma bitnu ulogu. Ibra je vanserijski fudbaler, ali godine čine svoje. Ukoliko Stanković pronađe rešenje za Calhanoglua, pola posla je obavljeno - kazao je Janković.

Milan je u zimskom prijelaznom roku pojačao ofanzivni dio ekipe dovođenjem iskusnog Hrvata Marija Mandžukića.

- Iskreno, od Mandžukića uopće ne strahujem. Živim u Australiji, dobro poznajem kvalitete australskog reprezentativca Degeneka i siguran sam da će ga staviti u džep. Svaka čast Mandžukiću, ali nije to ista priča kao sa Ibrahimovićem. Zlatan je za dvije klase kvalitetniji igrač, može da odigra na blic, na blef. Može jednim potezom da riješi utakmicu. Mandžukić nije taj kalibar i ne vjerujem da će nešto bitno unaprijediti igru Milana u nastavku sezone - naglasio je Janković.  

Fotografija na vrhu intervjua svjedoči o tome da je Janković i dan-danas veliki navijač Reala, ali sumnja da će Zidaneov tim ove sezone uspjeti da vrati trofej UEFA Lige prvaka na Santiago Bernabeu.

- Volio bih, ali da budemo realni, vrlo teško. Bayern opet ima najjači tim i najkonstantniju igru. Meni je PSG veoma drag i bilo bi sjajno da konačno osvoje evropsku titulu. Svake godine pokušavaju da načine taj završni korak, ali uvijek im se dogodi neki peh. Lično, nisam pristalica onih ciklusa u fudbalu, kada jedan tim gospodari i osvaja sve trofeje. Upravo iz tog razloga ne pratim prvenstvo Srbije, postalo mi je dosadno jer se sve svodi na Zvezdu i Partizan - pričao je Janković.

Iako se cijela Jugoslavija u ljeto 1990. godine čudila zašto na spisku putnika za Svjetsko prvenstvo nema najboljeg igrača Anderlechta, Milan Janković ne želi ni dan-danas da kaže bilo šta ružno o Ivici Osimu.

- Tačno je da sam bio razočaran i da sam zbog te odluke napustio fudbal i završio karijeru. Ali Osim je u to vrijeme imao bio na slatkim mukama. Vratio je Sušića koji je u Francuskoj zaista pružao fantastične partije. Imao je Piksija, Baždarevića… Vrhunske igrače. Igrao sam odlično u Anderlechtu i nadao sam se pozivu. Čak i dok sam bio u Realu, nisam imao adekvatan status u reprezentaciji. Sjećam se onog debakla protiv Engleske u Beogradu, poslao me je na zagrijavanje kod 0:3, primili smo i četvrti i navijači sa zapada su počeli da dobacuju "šta sad ulaziš da ga spašavaš". Okružilo me je 50 novinara poslije utakmice i svi su me pitali šta mislim o taktici Ivice Osima. Rekao sam sve najljepše, on je selektor i sigurno je da želi najbolje reprezentaciji - rekao je Janković.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.