Libijska obalska straža spasila je približno 400 izbjeglica i migranata za tri dana tokom ove sedmice, u sklopu četiri operacije spašavanja, saopćila je mornarica ove sjevernoafričke države.

- Libijska straža je spasila 391 migranta u ponedjeljak, utorak i četvrtak. Migranti su bili u četiri broda - izjavio je glasnogovornik mornarice Ayoub Qasim i dodao kako je većina spašenih osoba azijskog i afričkog porekla. Izbjeglice i migranti su prebačeni u nekoliko prihvatnih centara u Libiji.

Agencije Ujedinjenih naroda i humanitarne organizacije su u nekoliko navrate saopćile kako se protive da migranti spašeni na moru, budu prebačeni u Libiju, gdje vlada haos od smjene i ubistva dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija 2011. godine.

Situacija u Libiji je dodatno pogoršana 4. aprila ove godine, kada su snage komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske generala Khalife Haftara pokrenule ofanzivu na Tripoli, gdje je sjedište međunarodno priznate Vlade, koju predvodi Fayez al Sarraj, javile su agencije.