open-navfaktor-logo
search
Otkrića
Kod Gruda pronađeni grobovi iz bronzanog doba
Studij arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) u saradnji s Općinom Grude od 4. do 21. aprila proveo je arheološka istraživanja na dvije mikrolokacije koje prostorno gravitiraju Avanturističkom parku Peć Mlini.
22.04.2022. u 15:27
get url
text

Arheološka istraživanja obuhvatila su ukupno dva arheološka nalazišta različitog tipa, koja su samim time zahtijevala i primjenu različitih pristupa, strategija i metoda iskopavanja, te različitih načina i tehnika dokumentiranja i prikupljanja arheološke građe i podataka. Riječ je o nalazištu spiljskog karaktera (tzv. pećina na Zaskoku) i prahistorijskoj kamenoj gomili, saopćeno je iz Odjela za arheologiju SUM-a.

Spomenuta nalazišta do sada nisu poznata u arheološkoj literaturi, niti su registrirana kao arheološka dobra, a dokumentirana su prilikom terenskog rekognosciranja šireg prostora Peć Mlina.

Unutar pećine na Zaskoku detektirani su tragovi objekta koji je najizglednije služio u privredne svrhe, odnosno bio u bliskoj korespondenciji s mlinicama u njegovom podnožju, a na navedeno indicira novovjekovna staza koja je nekad vodila do mlinica i prolazila uz sami ulaz pećine. Pokretna arheološka građa (apriori keramički ulomci, oruđe i dijelovi arhitekture), koju dovodimo u vezu s navedenim objektom, također atribuiramo u vrijeme novog vijeka.

Nadalje, istraživanjem prahistorijske kamene gomile pronađena su ukupno tri groba.

Radi se o grobovima s tipičnom arhitekturom u vidu kamenih škrinja, koju vežemo za bronzano doba istočno jadranskog kulturnog areala. Sva tri groba podignuta su na osnovi gomile. Pokojnici su u grobove polagani u zgrčenom položaju, s tim kako su kosturni ostaci pokojnika izuzetno loše sačuvani.

Što se ostalih nalaza tiče, jedino je grob - 2 sadržavao grobne priloge, a radi se o kremenom kresivu i ulomcima tipične litzen keramike, na temelju čijih se tipoloških obilježja grob - 2 datira u vrijeme druge polovice ranog i prijelaza u srednje bronzano doba (Br. A 2 / Br. B 1 - i. e. 19. - 17. st. pr. Kr.).

U toku je daljnja obrada i analiza prikupljenih podataka i građe, nakon čega će biti moguće dati njihovu širu interpretaciju.

Istraživanja su vršena u sklopu terenske nastave Studija arheologije pod vodstvom prof. dr. sc. Daria Vujevića (Sveučilište u Zadru) i dr. sc. Tina Tomasa (SUM), te uz sudjelovanje dr. sc. Mirka Rašića (SUM) i studenata arheologije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.