Na Općim izborima održanim 7. oktobra apsolutnu pobjedu u okviru bošnjačkog povratničkoj glasačkog tijela u entitetu RS odnijela je Koalicija Zajedno za Bosnu i Hercegovinu, koju su činile Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za BiH (SBiH) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS).

Koalicija Zajedno za BiH nastupala je za entitetski nivo vlasti (potpredsjednik entiteta RS i Narodna skupština RS), dok je članica ove koalicije – SDA ostvarila pobjedu i za nivo Parlamentarne skupštine BiH.

Ono što je važno imati u vidu jeste da je pored postojećeg procenta obrađenih glasova na biračkim mjestima u BiH (oko 90 posto), potrebno uključiti i preostali dio neobrađenih glasova, kao i glasove iz dijaspore, što ne može presudno utjecati na trendove, ali će povećati ukupan broj bošnjačkih glasova za entitet RS.

Parlamentarna skupština BiH - pobjeda SDA

Lista SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH odnijela je pobjedu sa 20.670 glasova, na obrađenih 91,70 posto biračkih mjesta. Socijademokratska partija (SDP) osvojila je 6.554 glasova, dok su SBB i A-SDA osvojili manje od po 1.000 glasova.

Najveći broj preferencijalnih glasova osvojio je dosadašnji ministar civilnih poslova Adil Osmanović sa 5.025 glasova, dok ga slijede Dževad Mahmutović sa 3.249 i Adib Đozić sa 2.718.

Najveći broj glasova na listi SDP-a imala je Safira Karahodžić koja je dobila 939 glasova.

Potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda – Salkić ubjedljiv

Kandidat Koalicije Zajedno za BiH za poziciju potpredsjednika entiteta RS Ramiz Salkić (SDA), na dosada ukupno obrađih 92,77% glasova, osvojio je 15.750 glasa, ostarivši ubjedljivu prednost nad ostalim kandidatima Ćamilom Durakovićem, koji je osvojio 7.259 glasova, te Sadikom Ahmetovićem iz Nezavisnog bloka sa 2.410 glasova i Admirom Čavkom iz SBB-a koji je osvojio 1.245 glasa. Kandidat Nezavisne bh. liste Jusuf Arifagić dobio je 1.666 .

Dominantna pobjeda Salkića nije iznenađenje, ali je radikalno mali broj glasova koje je osvojio dosadašnji državni parlamentarac i bivši državni ministar Sadik Ahmetović, koji je dobio oko 2.500 glasova na području cijelog entiteta RS. 

Ahmetović je ranije kao kandidat SDA za parlamente dobivao mnogo veću podršku u manjim izbornim jedinicama, dok ovaj put na području cijelog entiteta nije uspio skupiti toliko, što svjedoči o težini poraza koji je doživio ovaj put.

Narodna skupština RS – Ramić pomeo protivnike

Kandidati Koalicije Zajedno za BiH za Narodnu skupštinu RS, na obrađenih 89,69% biračkih mjesta, osvojili su ukupno 21.155 glasova, dok su kandidati Proevropskog bloka (SDP, NB, DF, HS BiH, NSRzB) osvojili 6.882 glas.

Navedeno znači da će Koalicija zajedno za BiH, uz glasove iz dijaspore, imati 4-5 mandata u NSRS, dok Proevropski blok nije prešao cenzus, te neće imati nijedan mandat.

Najviše glasova na listi Koalicije za BiH osvojio je dosadašnji federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, te potpredsjednik SDA Edin Ramić, sa 4.935 glasova na navedenom uzorku od 91,16 obrađenih glasova, dok za njim slijede Sevlid Hurtić (SDA) sa 2.967 glasa, Mersad Mehmedović (SDA) sa 2.517 glasova i Senad Bratić (SDA) sa 2.114 glasova.

U podrinjskim općinama (Zvornik, Šekovići, Osmaci, Vlasenica, Bratunac, Srebrenica, Milići) kandidati Koalicije Zajedno za BiH ostavili su dominantnu pobjedu sa procentima koji su se kretali između 70 i 90% osvojenih glasova među Bošnjacima.

Najveći gubitnik u Podrinju jeste svakako Proevropski blok, čiji je nosilac liste Nedim Čivić (Nezavisni blok) osvojio samo 1.022 glasa od preko 90% obrađenih glasova, što je skoro pet puta manje od nosioca liste Zajedno za BiH, te znači da Čivić neće biti u prilici da produži svoj dosadašnji mandat u NSRS koji je ostvario u okviru SDA odnosno Domovine.

Vojinu Mijatoviću samo 153 glasa

Najviše glasova ispred Proevropskog bloka osvojio je kandidat SDP-a i bivši potpredsjednik ovog entiteta Enes Suljkanović – 1.271 glas, no to mu neće biti dovoljno za mandat u NSRS, što znači da SDP prvi put od Dejtona neće imati zastupnika u skupštini manjeg bh. entiteta.

Najveći gubitnik izbora na ovom nivou svakako je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, koji je na navedenom uzorku osvojio samo 169 glasova, iako je imao centralno mjesto u kampanji SDP-a i Proevropskog bloka, te značajne resurse. 

Ostale stranke koje su pretendovale na povratničke bošnjačke glasove osvojile su manje od po 1000 glasova: PDA (915 glasova), BOSS (249 glasova) i Nezavisna bh. lista (724 glasova).

Potrebno jedinstvo

Krajnja ocjena preliminarnih rezultata jeste da je dobro što će povratnici imati jedinstven blok u Narodnoj skupštini entiteta RS, koji će moći biti njihov glas, bez partikularnih interesa koji su doveli do cijepanja Domovine i dezintegracije povratničke političke snage.

Unatoč sve ostaje žal zbog nejedinstva povratničkog političkog tijela, koje je zbog ličnih i individualnih interesa pojedinaca ostalo pocijepano, što je zasigurno dovelo i do pada mobilizacije glasača.

Stranka demokratske akcije, kao glavni element i u okviru Koalicije Zajedno za BiH, ostala je dominantna snaga među Bošnjacima u RS-u, dok su pojedini kadrovi koji su napustili ovu stranku svojim izbornim neuspjehom pokazali da nisu relevantan politički faktor bez nje.

Pred Bošnjacima u entitetu RS su nove četiri godine teških izazova u borbi za ravnopravnost i borbi za poboljšanje ekonomske i socijalne situacije, što je egzistencijalni uslov opstanka. Izabrani predstavnici Bošnjaka u institucijama RS moraju biti jedinstveni i nikada uporniji i snažniji u zahtjevima za ostvarenjem prava ove zajednice.

Pored podrške federalnih institucija na čelu sa Federalni ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, najveći zadatak predstavnika Bošnjaka jeste da u što većoj mjeri iskoriste kapacite u institucijama entiteta RS kako bi poboljšali status povratničkih zajednica.

Temeljni cilj za idući period svakako jeste upućivanje zahtjeva za jedinstvom, jer i ovi izbori su pokazali da je samo uz jedinstvo moguće ostvariti rezultate u korist povratnika.