- Ovakva brzina reakcije Tužilaštva je u najmanju ruku čudna, znamo li da se brojne, vrlo ozbiljne prijave, sa vrlo kredibilnim dokazima, i dalje mjesecima, pa čak i godinama "kisele" u ladicama Tužilaštva - ističu iz Koalicije.

Dodaju da svakako podržavaju ideju da se izbori provedu u fer i demokratskoj atmosferi, ali isto tako očekuju i od nadležnog Tužilaštva i ostalih istražnih organa, da se ponašaju u skladu sa zakonom definisanim procedurama, te da ne donose zaključke prije nego što cijela stvar bude na pravi način dokumentovana i objavljena.

- Cilj ovakvih prijava nije da se razotkriju navodne neregularnosti, već je to potpuno otvoreni pokušaj pritiska, kako na građane i regularne političke subjekte u Mostaru, tako i na pravosudni sistem, pa i na Centralnu izbornu komisiju BiH. One koji su iz nevladine organizacije HNS BiH uputili ovakvu prijavu želimo podsjetiti da istu ažurnost nisu pokazali kada su u pitanju brojni slučajevi negiranja presuda domaćih i međunarodnih sudova u predmetima dokazanih ratnih zločina ili udruženog zločinačkog poduhvata, koji je uostalom i proveden najviše na prostorima Mostara - navode iz Koalicije i dodaju:

"Zato gospodu iz HNS-a BiH pitamo: šta je sporno u tome da ljudi, koji su silom otjerani i etnički očišćeni iz svojih domova, da se vrate na svoje prijeratne adrese, naravno ukoliko to žele jer im to zakon omogućuje? Uostalom, i statistika dovoljno govori sama za sebe: čak više od 500 Bošnjaka je manje na južnim prostorima Mostara, u odnosu na popis iz 1991. godine, dok je u isto vrijeme broj građana hrvatske nacionalnosti uvećan za skoro 3.000 u odnosu na prijeratni popis stanovništva. Ukoliko bilo ko želi govoriti o nekakvom 'inžinjeringu', onda bi se u ovom slučaju samo moglo govoriti o inžinjeringu etničkog čišćenja, koje na svu sreću ipak nije do kraja uspjelo. "Crtači" etničkih karata su se ipak preračunali".

Nakon svega, kako dodaju, jasno je da se radi o političkoj igri, a ne predmetu od interesa za pravosuđe, koji je lansiran sa željom da se opravdaju vlastiti loši izborni rezultati, te zato optuže "neki krugovi", što sve zajedno neodoljivo podsjeća na loše teorije zavjere.