open-navfaktor-logo
search
Preliminarna ocjena
Koalicija "Pod lupom": Zabilježeno gotovo 100 težih kršenja koja bi mogla uticati na izborni rezultat
Tokom izbornog procesa zabilježeni su pritisci na birače i druge procesne nepravilnosti od kojih se izdvajaju one tokom glasanja, a sve ukazuju na potrebu dodatnog unapređenja izbornog procesa u kvalitativnom smislu, posebno u segmentima sprječavanja krivičnih djela koja se odnose na nedozvoljene pritiske na birače i reformu biračkih odbora, saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom", čiji su posmatrači kontrolisali izborni proces.
03.10.2022. u 17:09
get url
text

Na konferenciji za medije Koalicije "Pod lupom" – Preliminarna ocjena izbornog dana – rečeno je kako su izbori na najvećem broju biračkih mjesta protekli u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i podzakonskim aktima.

- Primjetna su poboljšanja u odnosu na prethodne izborne cikluse, što je dobrim dijelom rezultat implementacije 14 preporuka Koalicije "Pod lupom" samo za ove izbore, tj. niza tehničkih unapređenja u procesu glasanja na izborni dan - rekao je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom", dodavši kako je zabilježeno manje slučajeva zloupotrebe pomoći pri glasanju, te 20 posto manje nepravilnosti u odnosu na prošle izbore.

Pravni tim Koalicije "Pod lupom" obradio je 91 teže kršenje izbornih pravila, od kojih bi dio mogao imati uticaj na izborni rezultat na predmetnim biračkim mjestima, rečeno je.

- Na izborni dan potrebno je uvođenje novih tehnologija, prije svega elektronske identifikacije birača, skeniranja glasačkih listića i elektronske tabelacije rezultata glasanja koje bi spriječile i skoro onemogućile najveći broj procesnih nepravilnosti - rekao je Jovanović.

On je istakao kako iz Koalicije "Pod lupom" očekuju da se sve nepravilnosti, posebno one koje imaju elemente krivičnog djela, što hitnije istraže, kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i glasovi birača, pohvalivši aktivnije učešće tužilaštava i izborne administracije u suočavanju s problemima koje imamo u izbornim procesu.

Dosta problema posmatrači Koalicije su evidentirali u radu lokalnih izbornih komisija – u šest općina/gradova su se stvarale velike gužve pri primopredaji glasačkog materijala, u tri općine/grada uslovi su bili takvi da tokom čekanja na predaju materijala može doći do krađe, zamjene ili oštećenja izbornog materijala, u tri općine/grada zabilježena su oštećenja koja mogu ukazivati na to da je neko otvarao glasački materijal, naveli su. Građani su, kako je saopćeno iz ove Koalicije, prvi put putem društvenih mreža prijavljivali trgovinu u biračkim odborima.

Koalicija "Pod lupom" obrađivala je i rezultate glasanja za članove Predsjedništva BiH na statistički reprezentativnom uzorku biračkih mjesta (tzv. PVT – Parallel Vote Tabulations).

- Možemo potvrditi da su rezultati za sve tri utrke za članove Predsjedništva BiH za koje smo pratili, statističke greške unutar margine, što znači da su u skladu s rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK), odnosno koje još uvijek obrađuje. Ukoliko bi rezultati koje CIK objavi izašli izvan margine statističke greške na reprezentatvnom uzorku u skladu s tehnologijom koju primjenjujemo, to bi onda upućivalo na izbornu prevaru, odnosno krađu određenog broja glasova. Napominjem da se sve tri izborne utrke nalaze u skladu s marginom statističke greške - rekao je Jovanović.

Hasan Kamenjaković, glasnogovornik Koalicije "Pod lupom", istakao je da su nepravilnosti kod pakovanja izbornog materijala zabilježene na 26 biračkih mjesta, a da su na 25 mjesta posmatrači Koalicije iskusili neku vrstu pritiska prilikom njihovog rada.

- Utvrđivanje rezultata za ostale nivoe vlasti, koji uključuju izbor za predsjednika i potpredsjednike te Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Skupštine kantona, glasački listići iz kutije nisu imali štambilj i potpis člana biračkog odbora na sedam biračkih mjesta. Proglašavanje nevažećih listića za ove nivoe nije obavljeno u skladu s propisima CIK-a na osam biračkih mjesta, a dopisivanje glasova na glasačke listiće prilikom brojanja glasova za ove nivoe vlasti je zabilježeno na sedam biračkih mjesta - istakao je Kamenjašević, dodavši kako je Koalicija "Pod lupom" na svojoj web stranici objavila koja su to mjesta.

Više od 2.000 posmatrača Koalicije "Pod lupom" pratilo je izborni proces u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH zaprimilo je 27 prijava građana povezanih s izbornim procesom, saopćeno je iz ove institucije. Postupajući u dežurama određenim za dan Općih izbora u Bosni i Hercegovini, dežurni tužioci i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dežurali su u regionalnim centrima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, gdje su zaprimili prijave građana ili institucija, koje su se odnosile na narušavanje javnog reda i mira na biračkim mjestima, navode o izbornim neregularnostima koje su se odnosile na moguća krivična djela, kao i različite događaje i incidente u vezi s izbornim procesom.

Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama s poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mjestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili s tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu s propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim, navedeno je iz Tužilaštva.

Prijave su se odnosile na biračka mjesta na području Mostara, Bosanskog Novog, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislav Grada i drugih mjesta.

- Nakon zaprimanja prijava, poduzete su aktivnosti s ciljem provjere prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabilješke, te su policijskim službenicima za terenu date instrukcije za dalje postupanje, kako bi se osigurao neometan izborni proces. Naknadno provjerom utvrdit će se postojanje elemenata kazenih djela i odrediti dalje postupanje tužiteljstava, policijskih agencija ili CIK-a BiH - navedeno je u saopćenju Državnog tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.