open-navfaktor-logo
search
Oštro upozorenje
Koalicija Pod lupom: Neprihvatljivo je da izmjene Izbornog zakona dogovaraju tri stranke
Koalicija Pod lupom reagovala je na najavljeni proces izmjena Izbornog zakona BiH, za koji je navedeno da će na njemu raditi tri političke stranke u vlasti na državnom nivou (HDZ BiH, SDP BiH i SNSD).
03.06.2023. u 09:00
get url
text
get url
text

Koalicija Pod lupom smatra da je neprihvatljivo da proces izmjena Izbornog zakona BiH bude sveden na dogovore tri političke stranke ili, još gore, tri osobe iz tih političkih stranaka. Proces izmjena Izbornog zakona BiH mora uključivati širok krug zainteresovanih strana i započeti od prioriteta, navodi se u saopćenju za javnost ove nevladine organizacije.

- Najbolji način za to su intenzivan i inkluzivan institucionalni rad na implementaciji prioritetnih preporuka za bolje izbore u BiH. To se prije svega odnosi na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se odnose na diskriminaciju kroz ograničavanje kandidovanja na izborima na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta.

Podsjećamo od prve takve presude prošlo je 14 godina. Zatim, na implementaciju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), posebno onih koje adresiraju nezakonite pritiske na birače za koga da glasaju na izborima. Takođe, potrebno je hitno implementirati prioritetne preporuke Koalicije Pod lupom koje se odnose na elektronsku identifikaciju birača, skeniranje glasačkih listića, unos rezultata sa nivoa biračkih mjesta, reformu biračkih odbora i izricanje najstrožih sankcija za utvrđene nepravilnosti uz veći angažman policije i tužilaštava. Sve navedeno će doprinijeti sprečavanju dokazanih izbornih krađa i prevara za koje, još uvijek, izostaju pravovremene i adekvatne sankcije - navodi se u saopćenju za javnost ove orgaizacije.

Dodaje se kako je svaki glas na izborima svetinja u demokratskim društvima, te mora biti zaštićen i odražavati stvarnu izbornu volju građana/ki oslobođenu bilo koje vrste pritisaka.

- Svaki dokaz da je to dovedeno u pitanje mora biti predmet najstrožih mogućih sankcija koje će biti odvraćajućeg karaktera. I svaka buduća izmjena Izbornog zakona BiH mora biti u smjeru sprečavanje izbornih krađa i prevara, jačanja demokratskih standarda i smanjenja prostora za korumpirane pojedince i političare - poručuju iz Koalicije pod lupom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.