open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori 2020
Koalicija "Pod lupom": Moguće ponovno brojanje na četiri posto biračkih mjesta
Na današnoj press konferenciji Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" iznesena je preliminarna ocjena izbornog dana. 
16.11.2020. u 12:56
get url
text

Kako je kazao Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom", 2.600 posmatrača na terenu pratilo je izborni proces i blagovemeno i tačno izvještavalo.

- Čestitao bih na izborima koji su organizovani uz određene manjkavosti koje ćemo spomenuti, ali uspješno provedeni na terenu, a posebno bih skrenuo pažnju na političke subjekte koji su ostvarili uspjeh u pojedinim lokalnim zajednicama, ali nisu likovali, naslađivali se ili slavili taj uspjeh kršeći epidemiološke mjere. Također bih se zahvalio i onima koji su u pojedinim lokalnim zajednicama ostvarili neuspjeh, ali i priznali taj neuspjeh tokom izborne noći tamo gdje su izgubili izbore – kazao je Jovanović, dodavši kako je to ogroman demokratski iskorak za BiH.

Istakao je i to da prvi put imamo situaciju da niko u izbornoj noći ne dovodi u pitanje i priznaje demokratske kapacitete koje je ova zemlja, između ostalog, u izbornom procesu dosegla i ostvarila.

- Preliminarna ocjena izbornog dana Koalicije "Pod lupom" je da je na većini biračkih mjesta izborni dan protekao u skladu sa Izbornim zakonom BiH i pratećim aktima, uz nepravilnosti koje se već tradicionalno ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Na oko četiri posto biračkih mjesta primjećena je kombinacija različitih izbornih nepravilnosti, što upućuje na mogućnost ciljanih manipulacija izbornim procesom. Koalicija "Pod lupom" će tražiti ponovna brojanja sa ovih najkritičnijih biračkih mjesta, a ukoliko se potvrde teze i teže povrede izbornih pravila, tražit ćemo i poništenje izbora na ovim biračkim mjestima – kazao je Jovanović.

{$galerijaFotografija}

Prema njegovim riječima, očekuju da će se sve nepravilnosti, a posebno one koje imaju elemente krivičnih djela, što prije istražiti kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i glas svakog pojedinačnog birača.

- Lokalni izbori su organizovani i provedeni u uslovima epidemije. Epidemiološke mjere su poštovane na velikoj većini biračkih mjesta. Najveći problem u kontekstu epidemije zabilježen je sa onemogućavanjem ustavom zagarantovanog prava glasa osobama oboljelih od koronavirusa ili osobama kojima je izrečena mjera samoizolacije, a koje su zbog tromosti i sporosti sistema bile onemogućene da ostvare svoje pravo glasa. Ukupno se 3.555 birača prijavilo za glasanje putem tzv. Covid-mobilnih timova, a to je tek oko 10 posto ukupno registrovanih oboljelih. Ne možemo projicirati i reći koji je broj onih koji su u izolaciji, ali sigurno da je značajnom dijelu njih to onemogućeno – naglasio je.

Jovanović je kazao i to da su organizovani pokušaji sprečavanja nestranačkog posmatranja izbora i kontole izbora od strane posmatrača Koalicije "Pod lupom" zabilježeni u Doboju i Banjoj Luci.

- Koalicija će uložiti prigovore protiv članova biračkih odbora na biračkim mjestima na kojima je pristup posmatrača bio zabranjen zbog samovolje članova biračkih odbora – dodao je.

Prema riječima Vehida Šehića, predsjednika strateškog odbora Koalicije pod lupom, ako uzmemo u obzir da se procenat izlasnosti utvrđuje na osnovu registrovanih birača, ali i činjenicu da mnogi od njih ne živi BiH, ovaj procenat je daleko veći od 51 posto, ako se osvrnemo na ljude koji stvarno žive u BiH.

- Ono što je jako bitno za nas kao Koaliciju, ali i građane, jeste što nije ekscesnih situacija bilo niti narušavanja javnog reda i mira koji bi mogli dovesti u pitanje integritet izbornog procesa ili prekida samog izbornog procesa, ne bih rekao da smo mi postali zrelije društvo nego što smo bili do jučer, ali ovo je jedan početak i pokazatelj da se može u jednoj normalnoj atmosferi organizovati izbori, da oni budu stvarno praznik dostojanstva svakog građanina i birača.

Izenađujuće pozitivno je i to, kako je kazao Šehić, da su oni koji su izgubili izbore odmah prihvatili svoj politički poraz.

- Nije bilo slavlja, što je jako dobro s obzirom na pandemiju i tu su pokazali odgovornost i da im je stalo do zdravlja građana ove države. Ja bih želio da naredni period se iskoristi za promjene Izbornog zakona BiH da bi sve ove stvari riješili u skladu sa zakonom jer još ima određenih probblema kako u nekim stvarima postupati, a da nije regulisano Izbornim zakonom i time će se spriječiti sve manipulacije. Što Izborni zakon bude jasniji, onda ćemo stvoriti pretpostavke da stvarno rezultati izbora odgovaraju stvarnoj volji glasača u BiH – zaključio je Šehić.

Koalicija pod lupom press Izbori2020 16.11.2020
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.