open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Koalicija "Pod lupom": Izvijestili o 160 kritičnih situacija tokom izbornog dana
Posmatrači Koalicije "Pod lupom" do 20 sati izvijestili su o 160 kritičnih situacija tokom izbornog dana, a oni su zabilježili i izlaznost na izborima koja je do 18 sati bila 48,8 posto.
15.11.2020. u 22:20
get url
text

Najveći broj situacija, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz saradnju sa lokalnim izbornim komisija i Centralnom izbornom komisijom, odnosi se na onemogućavanje posmatranja (59) i različite vrste nepravilnosti pri procesu glasanja (47).

Većina primjedbi za rezultat je imala ispravljanje uočene nepravilnosti na biračkom mjestu.

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima, te je 99,4 posto biračkih mjesta zatvoreno do 19.15 sati, a preostalih 0,6 posto je zatvoreno sa kašnjenjem do sat vremena. Na 2,1 posto biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19 sati nije omogućeno glasanje iako bi prema propisima moralo biti. Na skoro svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" na 99,4 posto biračkih mjesta neometano prate proces brojanja glasova.

Koalicija "Pod lupom" po prvi put prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na lokalne izbore 2020. do 18 sati je 48,8 posto (sa marginom statističke greške od +/- 1,15 posto na intervalu tačnosti od .95 posto).

Koalicija zaprimila je oko 100 prijava građana o izbornim nepravilnostima na izborni dan. Najveći broj prijava odnosi se na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava onih koji su pozitivni na COVID-19 ili se nalaze u izolaciji, prijave građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte bez njihovog znanja, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritiscima na birače.

U Istočnom Novom Sarajevu je prijavljeno da je prilikom izlaska na glasanje birač utvrdio da se neko već potpisao na mjesto kraj njegovog imena u izvodu iz CBSa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.