Iz Koalicije "Pod lupom" podsjećaju da je na dan održavanja redovnih, poništenih Lokalnih izbora 2020. godine u Doboju, njihovim akreditovanim nestranačkim posmatračima bilo onemogućeno posmatranje izbornog procesa, što je Centralna izborna komisija BiH navela i kao jedan od razloga za poništenje izbora u Doboju.

- Zabrana pristupa akreditovanim posmatračima predstavlja direktno kršenje Izbornog zakona BiH. Ponovljeni izbori su prilika da se proces glasanja u Doboju i Srebrenici odvije u skladu sa izbornim pravilima. Koalicija "Pod lupom" će nastojati da na svakom biračkom mjestu u Doboju i Srebrenici bude po jedan nestranački posmatrač što će biti značajan doprinos osiguravanju slobodnih i poštenih izbora - izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom".

Koalicija "Pod lupom" će za ponovljene izbore u Doboju i Sreberenici pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika Grada Doboja i načelnika Općine Srebrenica. Posmatrači Koalicije "Pod lupom" će pratiti sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Zakonom.

- O cijelom izborom procesu javnost će biti informisana putem naših saopćenja za javnost, konferencija za medije i društvenih mreža. Koalicija "Pod lupom" će u Doboju formirati Pozivni centar gdje će organizovati i većinu medijskih aktivnosti, a cijeli RASPORED AKTIVNOSTI se može pronaći na zvaničnoj stranici Koalicije – dodao je Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose sa javnostima i medijima.

Iz Koalicije "Pod lupom" podsjećaju da građani i građanke Koaliciji "Pod lupom" mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem online obrasca PRIJAVI IZBORNU NEREGULARNOST na web stranici www.podlupom.org.