open-navfaktor-logo
search
Kako vjetar puše
Ko više kritikuje političku majku, a govorili su: Zlonamjerni mediji, loši ljudi, ubijeđuju nas da SDA nije pravo rješenje
U ovoj predizbornoj kampanji, kao uostalom i ranijih izbornih ciklusa, građani Bosne i Hercegovine su svjedočili raznim situacijama, ali se ovog puta izdvaja jedna specifična, a to su kritičari SDA koji su uglavnom svi odreda političko punoljetstvo dočekali upravo u toj stranci. Najglasniji kritičari SDA su, dakle, upravo njeni prijašnji članovi ili funkcioneri. Neki od njih još obnašaju mnogobrojne funkcije koje su dobili kao članovi SDA. 
30.09.2022. u 21:06
get url
text

Jedan od najglasnijih je aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je od 1990. godine do 2017. godine bio član i funkcioner SDA. Znači, uime SDA je 1996. godine bio ministar finansija u SBK, 1998. godine imenovan je za zamjenika direktora Carinske uprave FBiH, a 2010. godine je bio kandidat na općim izborima za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali nije imao dovoljno glasova.

Međutim, ni te godine nije ostao bez funkcije jer je dobio povjerenje za drugi mandat zamjenika ministra finansija i trezora BiH, ali je s nje smijenjen u oktobru 2012. jer je SDA izbačena iz vladajuće koalicije na državnom nivou. Tada su vlast formirali SDP, HDZ, SBB i SNSD. 

Dakle, političko ime Fuad Kasumović izgradila je upravo SDA.

Osim činjenice da je bučan kritičar SDA i svih njenih članova na čelu sa predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem, Kasumović je u jednom javnom obraćanju u zanosu čak rekao da nije nikad bio član SDA, što je prema svemu sudeći neistina. Dokaz da Kasumović govori neistinu je još u martu ove godine objavio portal provjereno.ba, članska karta na kojoj se jasno vidi Fuad Kasumović, član SDA Gornji Vakuf.

Gradonačelnik Zenice nije jedini kojem je gotovo jedina tema na javnom nastupu SDA. Sličnim stopama je išla i Amra Babić, trenutno nosilac liste za Skupštinu ZDK ispred NiP-a. 

Međutim, ona je također bila dugogodišnji član i funkcioner SDA, prvo u Visokom kao općinska vijećnica, potom ministrica u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a 2012. godine uime SDA kandidovana je za načelnicu Visokog. Tada je javno govorila o sumnjivim namjerama svih kandidata koji su izašli iz SDA i osnovali ili prešli u neku drugu stranku.

- Ja ću iskoristiti priliku da vam kažem par riječi o kandidatima za načelnike, vi znate da imamo sedam kandidata. Skoro sve stranke iz kojih oni dolaze proistekle su iz Stranke demokratske akcije. To dovoljno govori o njima, o njihovom karakteru, o njihovim motivima, njihovim namjerama, o tome za koga i za šta se oni ustvari žele politički da bore. SDA ima jednog kandidata i evo on stoji pred vama. Neka vas ne pokušaju zbuniti i obmanuti sa nekim drugim pričama - kazala je Babić 2012. godine na jednom od predizbornih skupova. Ona je kao kandidat SDA osvojila mandat načelnice Visokog.

Sljedeći mandat, koji je bio pun afera o kojima su ranije pisali mediji, osvojila je kao nezavisni kandidat. Pred Opće izbore 2022. godine, Elmedin Konaković je njihovo prijateljstvo odlučio krunisati te je postavio za nosioca liste ispred NiP-a za Skupštinu ZDK.

Većini građana Visokog Amra Babić je i dalje jedna od najomraženijih političkih ličnosti koje je Visoko imalo, što su joj i pokazali na izborima 2020. godine kada je pobjedu odnio kandidat SDA Mirza Ganić. Babić je prethodne izbore dobijala predstavljajući se kao supruga šehida, samohrana majka i vjernica, a građani je sad opisuju kao kao sujetnu, osvetoljubivu i bahatu ženu koja to više i ne krije. Neke od tih osobina jasno su vidljive i na njenom videu u kojem se predstavlja kao kandidat NiP-a u ZDK.

Aljoša Čampara je jedan od onih koji su izbačeni iz SDA 2020. godine. Nakon izlaska, spekulisalo se da će Čampara osnovati novu stranku, ali se on ipak, kao i Amra Babić, priključio NiP-u. On još obnaša funkcije ministra unutrašnjih poslova Federacije, delegata u Domu naroda Federacije, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo za koje je dobio podršku kao član SDA.

Pošto očigledno ne zna za poslovice "ne grizeš ruku koja te hrani, ne pljuješ u zdjelu iz koje jedeš", Čampara ne propušta priliku da kritikuje aktivnosti i istupe SDA, s kojima se donedavno slagao. Čampara se toliko izgubio da sada kritikuje i ono što je on radio ili još radi. Tako je prošle godine rekao da bi bio presretan kada bi Dom naroda BiH potvrdio zakonsko rješenje prema kojem bi bilo onemogućeno zvaničnicima da obnašaju više funkcija istovremeno, iako prvi on uživa u pravima i novcu koji stječe sa tri funkcije. Sve tri funkcije je dobio zahvaljujući SDA. 

VEZANI TEKST - Od "bez rezanja izjava kad hvalim gospođu Izetbegović" do "nju ne može smijeniti ni NATO"

Elmedin Konaković, SDA-ovo političko čedo, najglasniji je u kritici političke majke. On je o SDA, otkako je osnovao Narod i pravdu, toliko negativnog rekao da je nemoguće i pobrojati. Svima je manje-više poznato šta Konaković govori, pa će najbolje biti da se prisjetimo snimaka kako je zapravo govorio.

- Definicija stanja u kantonu, Federaciji, državi je onakva kakava je uvijek kada SDA ne kontroliše politiku u Bosni i Hercegovini. Stvari su uvijek išle naprijed, nekad brže, nekad sporije. Imali ste te pauze i prekide u kojima nas neki zlonamjerni mediji, pod političkom kontrolom mediji, loši ljudi, ubijede nas i druge ljude koji žive u BiH ubijede da SDA nije pravo rješenje. Kad god se to desi imate strašan turbulentni period za sve nas - govorio je Konaković i obrazlagao da je SDA jedina politička partija koja štiti i brani interese običnih ljudi.

Drugi do Konakovića u Narodu i pravdi, Denis Zvizdić, danas je kandidat za Parlament BiH. "Tikva je pukla" onda kada Zvizdiću nije udovoljeno da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, već su provedeni unutrastranački izbori na kojima je odlučeno da će 2018. godine kandidat SDA biti Šefik Džaferović.

Danas je Zvizdić osoba koju "trolaju" na društvenim mrežama, ali i na predizbornim skupovima SDA. 

 

Poduga je lista bivših članova SDA koji su se sada obrušili na tu stranku i kojima je i ova kampanja bila u znaku kritika bivše stranke, pa u skladu s tim su reagirale i društvene mreže. Naime, već neko vrijeme viralan je snimak čija je slika sa predstavljanja Denisa Bećirovića kao kandidata, ali je ton nastao ranijih godina. Ili jednostavno, kako su govorili oni koji sada podržavaju Denisa Bećirovića kao kandidata za Predsjedništvo BiH: 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.