Prema nekim procjenama, kupovina, održavanje, servisiranje…, fiskalnih uređaja godišnje "proguta" približno 40 miliona KM. U entitetu Republika Srpska fiskalizacija u veleprodaji ukinuta je još 2014. godine, nema je ni u Brčko distriktu. U Evropskoj uniji od svih zemalja članica fiskalne uređaje u veleprodaji ima samo Hrvatska, i to onda kada se računi plaćaju gotovim novcem.

VEZANI TEKST - Dobra vijest za poduzetnike u FBiH: Bez zamjene postojećih fiskalnih uređaja

Privrednici u FBiH ističu kako svakako plaćaju porez na dodatnu vrijednost (PDV) kada roba i sirovine dolazi u njihove trgovine. Istovremeno, podvlače kako bi novac umjesto u fiskalizaciju mogli utrošiti za otvaranje novih radnih mjesta. Pored toga, fiskalizacija u veleprodaji ostavlja dovoljno prostora za nastajanje sive ekonomije.

Naime, postoji određeni broj privrednika koji robu kupi za gotovi novac u maloprodaji, plati PDV. Međutim, tu kupljenu robu ne zavede u poslovne knjige.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH: Fiskalizacija u veleprodaji nema smisla

Zbog svega toga Udruženje poslodavaca FBiH tražilo je od Vlade FBiH da u stvaranju novog Zakona o fiskalizaciji obavezno stavi odredbu u kojoj bi veleprodaja bila izuzeta. Međutim, to se nije desilo.

- U FBiH kao malo gdje u Evropi postoji fiskalizacija u veleprodaji. To naprosto nema smisla. Kada se plaća fakturom, ima naziv firme, obuhvaćen je PDV. Fiskalizacija treba da postoji samo u krajnjoj potrošnji – smatra Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

VEZANI TEKST - Poslodavci: Nakon cjelodnevnog kucanja računa, storniranja, dobit ide Poreznoj, to treba mijenjati

Imali su, također, još nekoliko prijedloga za prijedlog novog zakona.

- Tražili smo da fiskalizacija bude u realnom vremenu. Da se računi odmah po izdavanju šalju u Poreznu upravu FBiH, a ne kao što je sada slučaj da se to radi po okončanju radnog dana. Vjerujemo da bi se time postigla bolja fiskalna disciplina. Također, bitno je da se certificira softver, a ne hardver. U prijevodu, da se može nakačiti na bilo koji fiskalni uređaj, na bilo koji računar. Prijedlog zakona je još u proceduri, ima vremena da se djeluje amandmanski, pogotovo u dijelu koji tretira veleprodaju, ali poučeni iskustvom nismo optimisti – kaže Smailbegović.