Prema pisanju portala Istraga, jedan od osumnjičenih je navodno i inspektor Mirza Ademaj, sin bivše SBB-ove ministrice zdravstva KS Zilhe Ademaj.

Osim njega, navodno je uhapšena i inspektorica Edina Busuladžić, koja je već i ranije hapšena 2019. godine u Ključu nakon što je MUP-u Unsko-sanskog kantona dojavljeno da uzima mito u ugostiteljskim objektima.

Zbog korupcije je navodno pod istragom i "prijaviteljica korupcije" Alzira Hota koja je, također, inspektorica u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

- Od januara 2013. godine podnijela sam desetak disciplinskih prijava Vladi FBiH protiv Ibrahima Tirka, a koje su se odnosile, između ostalog, na kontinuirane zloupotrebe i prekoračenja službenih ovlasti uz nesavjesno trošenje budžetskih sredstava. Znate, Tirak je budžetu FBiH nanio ogromnu štetu - svjedočila je Hota protiv bivšeg direktora Federalne uprave za inspekcijske policije Ibrahima Tirka.

No, prisluškujući telefone zbog jednog razbojništva u Sarajevu, istražitelji su saznali da Hota i njene kolege uzimaju mito za pozitivne izvještaje od privrednika gdje su vršili inspekcijske nadzore.

Akcija kodnog naziva "Kolonija" provodi se u tri kantona - Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.  

- Cilj akcije je rasvjetljavanje i dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela, trgovine narkoticima, razbojništva i krađe - saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.

Kod jedne od uhapšenih inspektorica navodno su prilikom pretresa pronađeni i narkotici. 

Uhapšeni će biti dovedeni u prostorije FUP-a u Sarajevu.