open-navfaktor-logo
search
Imenovanja
Ko su SNSD-ovi "ratni kadrovi": Dodik optužuje Bošnjake, RTRS izvještava o nepostojećoj osobi
Požalio se predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik da, kako je kazao, Bošnjaci ne odustaju od predlaganja ratnih kadrova na istaknute pozicije u institucije države Bosne i Hercegovine.
06.08.2020. u 21:44
get url
text
get url
text

U tom je kontekstu Dodik naveo prijedlog za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, a tom je prijedlogu posebna pažnja posvećena u Dnevniku RTRS-a.

Radi se o, sudeći prema prilogu RTRS-a, izvjesnom Mehmedu Osmanagiću. Otkrio je istraživački tim RTRS-a da je navodni prijedlog za direktora OSA-e Mehmed Osmanagić "opterećen ratnom prošlošću" i "nejasnoćama u vezi sa fakultetskom diplomom", te da je kao takav neprihvatljiv.

- Za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Osmanagić je častan čovjek koji nije prekršio zakon – tvrdi novinar RTRS-a.

Prema provjerenim informacijama Faktora, kandidat za direktora OSA-e ipak nije RTRS-ov Mehmed Osmanagić već aktuelni direktor te institucije Osman Mehmedagić. Također smo pažljivim uvidom u posljednju konferenciju za medije predsjednika SDA utvrdili da Izetbegović nije govorio o izvjesnom Mehmedu Osmanagiću kao "časnom čovjeku", te da tu osobu uopće nije spomenuo. S druge strane, teško je oteti se dojmu da su novinari RTRS-a tako kvalitetno istražili lik i djelo kandidata za direktora OSA-e da su čak uspjeli "promašiti" i njegovo ime.

Koliko Dodiku zaista smetaju "ratni kadrovi", pokazuje primjer u vezi s istom institucijom. Prijedlog SNSD-a za zamjenika direktora OSA-e je Risto Zarić, ratni šef SDB-a u Zvorniku, u kojem su, podsjetit ćemo, počinjeni brojni zločini nad Bošnjacima.

Dodik je među sporne "ratne kadrove" uvrstio ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković i ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića, čija je odgovornost, sudeći prema izostanku argumenata koji bi opravdali epitet "sporni", u činjenici da su bili živi tokom agresije na BiH i da su bili društveno-politički aktivni.

Zahvaljujući SNSD-u i Miloradu Dodiku, a ne glasovima građana, mjesto u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dobio je Nenad Stevandić. On je, podsjetit ćemo, u Parlamentarnu skupštinu BiH izabran sa kompenzacijske liste SNSD-a, iako se radi o "ratnom kadru" sa itekako upitnom ratnom prošlošću. Za Stevandića se, podsjetit ćemo, veže odgovornost za brojne ratne zločine počinjene u Banjoj Luci i okolnim mjestima.

Skrštenih ruku za vrijeme rata sigurno nije sjedio ni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović, bivši obavještajac koji je na tu poziciju također izabran na prijedlog SNSD-a.

Ni novi direktor SIPA-e Darko Ćulum za vrijeme rata nije bio civil već je bio aktivni policijski službenik, ali za Dodika njegova "ratna prošlost" nije predstavljala problem.

Dragan Lukač nije kadar kojeg je SNSD imenovao na državnom nivou, ali savršeno odgovara opisu "spornih ratnih kadrova", s obzirom na to da je njegova uloga u ratnim zločinima čak zadokumentirana videosnimcima. Naime, posljednji trenuci zarobljenog pripadnika Armije Republike BiH Nedžada Dizdarevića, zabilježeni kod Bihaća 1994. godine, prikazuju i aktuelnog ministra unutrašnjih poslova RS-a, koji naređuje odvođenje Dizdarevića.

Problematiziranje "ratne prošlosti" osoba čija se "ratna prošlost" ogleda u činjenici da su bili živi u tom periodu, te da su obnašali dužnosti u okviru kojih nisu prekršili zakone i međunarodne konvencije, nije ništa drugo do politiziranje s ciljem jačanja vlastitih političkih pozicija. S obzirom na to da su aktuelne procedure imenovanja novih čelnika državnih institucija, očigledno je da Dodik optužbama na račun "ratne prošlosti" bošnjačkih kadrova nastoji izvršiti pritisak kako bi ishodio što bolje pozicije za svoje stranačke pulene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.