open-navfaktor-logo
search
Ruska agresija na Ukrajinu
Ko su Putin i Zelenski: Bivši obavještajac protiv glumca koji je postao harizmatični ratni vođa
Predsjednik Rusije Vladimir Putin nikada nije skrivao svoju namjeru o obnavljaju Rusije kao svjetske velesile. I krenuo je u ostvarivanje svoga cilja agresijom na Ukrajinu. Nasuprot iskusnog obavještajca i političara je mladi predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Do prije tri godine bio je popularni komičar i glumac. Kada je 2019. godine izabran za predsjednika, niko nije vjerovao da će postati heroj Ukrajine, zemlje sa 44 miliona stanovnika.   
03.03.2022. u 13:45
get url
text

Crtice iz biografije predsjednik Ukrajine 

Po mnogo čemu Zelenski je političar nove generacije, koji zaista ima uporište u glasačkom tijelu. Na predsjedničkim izborima 2019. godine sa 73,2 posto osvojenih glasova pobijedio je Petra Porošenka, petog predsjednika Ukrajine. Mandat mu je počeo 20. maja 2019. godine.

Zelenski se nikada nije pretvarao da je nešto što nije. Uloga predsjednika ratnika koju mu je dodijelila Moskva, odnosno Putinova invazija, čini se da mu je životna, objavio je HRT. 

Odmalena je bio zainteresiran za medije i zabavu. Ipak, ispoštovao je želju roditelja i stekao klasično obrazovanje. Diplomu pravnog fakulteta odlučio je zanemariti i posvetiti se karijeri u području zabave. 

VEZANI TEKST - Zelenski objavio snimak: Mi smo u Kijevu, zaštitit ćemo našu državu

U 15 godina pozorišne, filmske i televizijske karijere Zelenski je bio vrlo uspješan. Najpoznatiji je po ulozi u TV seriji "Sluga naroda" u kojoj je glumio srednjoškolskog profesora koji se jednog jutra probudio i saznao da je predsjednik države. Čini se da je ta uloga bila vrlo važna jer se očito svjestan političkih previranja u zemlji odlučio na sličan scenarij iz serije i 2019. kandidirao za predsjednika.

- Baš zato što nemam političkih repova iz prošlosti mislim da sam idealan kandidat za predsjednika. Smatram da je to moja životna misija - rekao je Zelenski, kandidat za predsjednika, 6. februara 2019. godine.

Narod ga je izabrao velikom većinom. Predsjednik iz serije postao je stvarni predsjednik. I odmah se ozbiljno prihvatio posla koji je dotad samo uspješno ismijavao. Pokazalo se da je novi predsjednik mnogo više od običnog komičara s ekrana.

- Pet je godina prošlo otkako je Rusija okupirala ukrajinski Krim. I uprkos svim međunarodnim obećanjima naša zemlja i dalje sama brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. A novi sukobi itekako su mogući - istakao je Zelenski 25. septembra 2019.

I doista, sukob se dogodio, predsjednik glumac postao je ratni vođa. Vođa koji ima harizmu.

Zelenski se koristi svim prednostima moderne tehnologije, služi se društvenim mrežama, objavljuje svoje videe, direktno razgovara sa sunarodnjacima. Ne stidi se samoga sebe, svjestan je svojih slabosti, ali i snage, koja je običnom čovjeku u ovom trenutku itekako potrebna. I čini se da ga je upravo vojska prepoznala kao vođu što je u ovom trenutku najvažnije.

Zelenski je svojevremeno zauzeo izričitiji stav ukrajinskom inicijativom za članstvo u Evropskoj uniji i vojnom savezu NATO, ali su ti pokušaji naljutili ruskog predsjednika.

Rođen je 25. januara 1978. godine u jevrejskoj porodici u gradu Krivi Rog u centralnoj Ukrajini. Imao je 12 godina kada se Sovjetski Savez raspao i Ukrajina stekla nezavisnost. 

Crtice iz biografije predsjednika Rusije

Vladimir Putin na vlasti je već 22 godine i najduže se nalazi na čelu Kremlja još od vremena sovjetskog diktatora Josifa Staljina. 

Bio je špijun u KGB-u, ozloglašenoj sovjetskoj obavještajnoj službi, prije nego je zakoračio u političke vode. Mnogi njegovi bliski saradnici i prijatelji imaju ili su imali veze sa tajnom službom, pišu svjetski mediji. 

Dokumenti KGB-a objavljeni u Rusiji prije nekoliko godina opisuju Putina na početku njegove karijere kao "savjesnog i discipliniranog" obavještajca. I danas, kako je sam kazao, iz sentimentalnih razloga brižno čuva svoju iskaznicu člana Komunističke partije SSSR-a. Od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio je za tajnu sovjetsku službu i bio je poslan u Dresden, u tadašnju istočnu Njemačku, od 1985. do 1990, u razdoblju u kojem se sovjetska moć urušavala. U Kremlju se okružio brojnim bivšim djelatnicima tajne službe, a FSB, nasljednik KGB-a, ostao je moćna agencija s ogromnim utjecajem.

Njegova politička karijera započela je ranih 90-ih. Krenuo je od pozicije glavnog savjetnika gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka.

U Kremlj je ušao 1997. godine kao šef Federalne službe bezbjednosti (FSB - glavni nasljednik KGB-a), a ubrzo poslije toga izabran je za premijera Rusije. U novogodišnjoj noći 1999. godine, predsjednik Boris Jeljcin podnosi ostavku i imenuje Putina za vršioca dužnosti predsjednika. I na vlasti je od tada. 

No, kako je Ustavom propisano, ne može se služiti treći uzastopni mandat, te je od 2008. do 2012. godine bio premijer. Na izborima 2012. godine pobijedio je sa više od 66 posto osvojenih glasova te se vratio na mjesto predsjednika. Tada je bio optuživan da je namjestio izborne rezultate. 

Odmah po preuzimanju predsjedničkog mandata vratio je sovjetske spektakle vojnih parada, a na zidove službenih prostorija nekada zabranjene Staljinove portrete. 

Bivši KGB-ovac je uspješno stvorio privid zaštitnika tradicionalnih vrijednosti, crkve, vjere i porodice. Nakon incidenta s Pussy Riot odobrio je zakon o zaštiti osjećaja vjernika zbog kojeg pod istragom možete završiti ako vjerniku nepriličnom majicom pokvarite raspoloženje. Zabranio je javno spominjanje homoseksualnosti i gay parade, a podržao i dekriminalizaciju porodičnog nasilja, pa ko izmlati junački ženu ili obratno supruga muža, plati samo novčanu kaznu.

Među prioritetima u životu mu je i demonstriranje mačističkog imidža, fotografiranje sa zvjerima i skidanje do pojasa u sibirskoj divljini. I na ribolovu pozira golog torza. Druži se sa zloglasnim Noćnim vukovima, izvan Rusije ozloglašenoj bajkerskoj družini koja po susjednim zemljama širi Putinove političke ideje. Grozi se bora i starenja, a svjetski hirurzi na njegovom licu primjećuju estetske zahvate kao i korištenje botoksa i filere.

VEZANI TEKST - Putin želi "pomesti" Zelenskog i na čelo Ukrajine dovesti prijatelja Janukoviča

Iako su se javljale i neke druge žene tvrdeći da su mu majke, poput Vere Putine, koja je uvjeravala da mu je otac bio ruski mehaničar Platon Privalov, s kojim je zanijela dok je bio oženjen drugom ženom, prema službenoj biografiji Putin je sin tvorničke radnice i bivšeg servisera sovjetske mornarice. Rođen je 7. oktobra 1952. godine u Sankt Peterburgu. Djetinjstvo je proveo u ondašnjem Lenjingradu, odnosno sadašnjem Petrogradu. U biografiji je naveo kako je njegov djed Spiridon bio Lenjinov i Staljinov lični kuhar, kao i da su mu oboje roditelja umrli od raka: majka 1998, a otac 1999. godine. Njegovi roditelji vjenčali su se vrlo mladi kao 17-godišnjaci, a njihov život bio je puko preživljavanje. Putin je odrastao u bijedi, a dvoje njegove braće: Viktor i Albert su umrli dok su bili bebe. Putinovi su živjeli na petom spratu oronule zgrade, u stanu koji su dijelili s još dvije porodice. Koristili su zajedničku kuhinju i toalet, a kupatilo nisu imali.

Na lenjingradskim ulicama Putin se rano naučio tući, a parola mu je bila "ako vidiš da nema izlaza, udari prvi". Trenirao je džudo i karate te postao i vlasnik crnog pojasa u tim sportovima. Njegova biografkinja Masha Gessen tvrdi da je odrastanje u opustošenom okruženju kao što je tada bio Lenjingrad, Putina učinilo nasilnikom. 

Njegova popularnost izrazitija je među starijim Rusima nego među mlađima, koji su željni promjena. Kontroverzni nacionalni referendum o ustavnim promjenama iz 2020. godine omogućio je Putinu da ostane na vlasti i poslije aktuelnog četvrtog mandata, koji se završava 2024. godine. Na taj način može da ostane u Kremlju do 2036. godine.

U svom govoru, na dan kada je priznao nezavisnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk, propast Sovjetskog Saveza nazvao je najvećom geopolitičkom katastrofom 20. stoljeća, te se cijeli svijet sada pita da li je agresija na Ukrajinu upravo pokušaj njegove obnove i kakav će biti kraj njegovog životnog i političkog puta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.