open-navfaktor-logo
search
Počela licitacija
Ko su kandidati za trenera FK Željezničar, jedno ime se posebno izdvaja?
Edis Mulalić i Fudbalski klub Željezničar sporazumno su raskinuli saradnju, a kako to i biva u svijetu fudbala, u javnosti je odmah "sačinjena lista" trenera koji bi mogli sjesti na klupu Plavih.
06.04.2023. u 18:12
get url
text

Sa Grbavice su u objavi o raskidu sa Mulalićem poručili da će narednu domaću utakmicu protiv Tuzla Cityja pripremati i voditi stručni štab (Haris Alihodžić, Jadranko Bogičević), pojačan sportskim direktorom (Samir Bekrić) i direktorom Omladinske škole (Edin Ćurić). I to je to, bar za sada, kada su zvanične informacije sa Grbavice u pitanju.

No nezvanične informacije govore da je već kontaktirano nekoliko stručnjaka, a uz to i navijači imaju svoje favorite.

Na "listi želja", odnosno "kandidata" javnosti su Slaven Musa, Denis Ćorić, Zlatan Nalić, Armando Marenzi... Slobodan je i Nermin Bašić, prizivaju se Mehmed Baždarević, Marko Maskimović ili neki "stručnjak iz Hrvatske / Slovenije". 

Ovježenje bi bio i Sanin Pintul - trener sa švicarskim mentalitetom i bosanskom dušom. Nije radio u bh. fudbalu, ali je nosio dres Željezničara, dok je trenerski posao učio u Švicarskoj.

No, u moru imena jedno se posebno izdvaja, a to je Feđa Dudić. Kako saznajemo, kontakti su već uspostavljeni i narednih dana dvije strane trebale bi sjesti da pokušaju postići dogovor.

A zašto se Dudićevo ime izdvaja od svih ostalih?

Prije svega zbog toga što je u prvom dijelu sezone vodio FK Sarajevo. Na klupu koševskog premijerligaša došao je iz Veleža 2. juna 2022, a ostavku je podnio četiri mjeseca kasnije - 19. oktobra nakon ispadanja iz Kupa BiH.

VEZANI TEKST - Edis Mulalić više nije trener Želje

Dudić je kao fudbaler nosio dresove oba najveća kluba iz bh. prijestolnice, a sada bi mogao sjediti i na klupama Željezničara i Sarajeva. I to u istoj sezoni...

Navijači Plavih sjećaju se i Dudićeve izjave iz septembra 2021. godine, nakon utakmice Željezničar - Veleža, kada je tim sa Grbavice na svom stadionu proslavio 100. rođendan.

- Prvi put sam u Premijer ligi BiH vodio utakmicu u odijelu iz poštovanja prema klubu i ovome što se dešava oko Željezničara. Bila je čast biti sudionik ove utakmice i ovog događaja. Atmosfera je bila prelijepa. Čestitam Želji i svim njihovim navijačima i simpatizerima 100 godina kluba - kazao je Dudić na konferenciji za medije nakon utakmice.

Sudbina je htjela da Mulalić drugi mandat u Želji "otvori" gostovanjem kod Veleža, a da na stadionu Rođeni odradi i posljednju utakmicu prije današnjeg raskida saradnje. Da li će se sudbina poigrati i sa Dudićem, koji je ostavku na Koševu podnio poslije eliminacije Sarajeva iz Kupa na Bilinom polju. Zenički stadion je obilježio njegov karijeru jer je na njemu sa Veležom prošle sezone osvojio Kup. Finale najmasovnijeg takmičenja je i ove sezone na Bilinom polju, ali je pitanje hoće li u njemu zaigrati Željo sa Dudićem na klupi.

Željo je trenutno na oba fronta u igri za plasman u UEFA takmičenja, ali su Plavi u posljednje dvije utakmice bili traljavi, bezidejni i anemični. Bila je potrebna reakcija, a sada je na čelnicima da povuku pravi potez. Eventualna greška i ne plasman u Evropu skupo bi bili plaćeni. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.