Tužilaštvo BiH

Ko su dvojica uhapšenih zbog zločina i silovanja Bošnjakinja na području Foče

Objavljeno: 16.09.2019. u 14:51

Tokom dana, osumnjičene će ispitati postupajući tužilac, koji će nakon toga donijeti odluku o prijedlogu mjera pritvora

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Radovana Papricu i Slavka Ognjenovića, osumnjičene za višestruko silovanje i seksualno zlostavljanje počinjeno 1992. godine na području Foče, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Paprica zvani Papro i Ognjenović zvani Mačak su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine počinili zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je iz Državnog tužilaštva potvrđeno da se osumnjičeni terete za višestruko silovanje i seksualno zlostavljanje, uz upotrebu sile i prijetnje. Osumnjičeni se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Tokom dana, osumnjičene će ispitati postupajući tužilac, koji će nakon toga donijeti odluku o prijedlogu mjera pritvora.

Izvor:   Faktor/Birn

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije