open-navfaktor-logo
search
Konstituirajuća sjednica
Ko su članovi Vijeće za provedbu Deklaracije o ustavnim reformama BiH na putu u EU i NATO
Nakon potpisivanja Deklaracije o ustavnim i drugim reformama Bosne i Hercegovine na putu u EU i NATO 3. marta održana je konstituirajuća sjednica Vijeća za provedbu Deklaracije, kako je usaglašeno tačkom 10. Deklaracije.
11.03.2022. u 10:30
get url
text

U sastav Vijeća za provedbu Deklaracije imenovani su: Miro Lazović (Forum parlamentaraca BiH 1990), predsjedavajući Vijeća; Aida Daguda (CPCD) i Ivo Komšić (HNV), zamjenici predsjedavajućeg, Emir Zlatar (VKBI), koordinator Vijeća, te članovi: Zoran Jovanović (SGV PzR); Mirko Pejanović (ANUBIH); Jasmin Emrić (NES); Rusmir Pobrić (NIP); Enver Bijedić (SDBIH); Amer Obradović (NB);Muhidin Alić (SBIH);Kenan Idrizović (Platforma za progres); Zlatko Miletić (deleg DN PSBIH); Stipe Prlić (HNV); Jakob Finci (apelant ESZLJP); Abdulah Sidran (pred. grupe intelektualaca); Nerin Dizdar (SDPBIH); Mirjana Marinković Lepić (NS); Amer Kapo (SBB); Božo Skopljaković (HSBiH); Nino Sušilović (Posavska stranka) i Aleksandar Vuković (član Pokret za Državu – RS), saopćeno je iz VKBI-a. 

Vijeće za provedbu Deklaracije ima za cilj ponuditi jasan koncept ustavnih i izbornih rješenja, koje će biti utemeljeni na pravosnažnim presudama UN sudova, Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog i Suda Bosne i Hercegovine, uvažavajući mišljenje Venecijanske komisije iz 2005. godine i Rezoluciju Vijeća Evrope po ovom osnovu iz 2006. godine. Vladavina prava i borba protiv sistemske korupcije bit će jedan od prioriteta našeg djelovanja.

Ovaj društveni pokret, koji okuplja više od trideset organizacija iz reda organizacija civilnog društva, političkih stranaka, akademske zajednice, apelanata pred Evropskim sudom za ljudska prava, uz podršku najistaknutijih eksperata iz oblasti međunarodnog, prije svega evropskog, i ustavnog prava, postaje nezaobilazni faktor u kreiranju Bosne i Hercegovine kao države punih ljudskih prava i sloboda.

- Javnost u Bosni i Hercegovini, kao i naši prijatelji iz međunarodne zajednice i njihovi izaslanici trebaju znati da će ovaj društveni pokret biti nezaobilazan faktor u kreiranju budućih pozitivnih promjena u BiH, na dobrobit svih građana i naroda, i da će se nepokolebljivo suprostaviti etno-nacionalnim podjelama u našem društvu i državi, koji su nažalost predugo na političkj sceni.

Ohrabreni smo podrškom Deklaraciji koju smo dobili od bivšeg viskog predstavnika prof. Christian Schwarz-Schillinga, člana Bundestaga Adisa Ahmetovića, ambasadora Diega Arrie. U skorije vrijeme obznanit ćemo podršku naših prijatelja iz SAD-a, Velike Britanije, Parlamenta EU-a, kao i mnogih drugih istaknutih političkih ličnosti iz parlamenata evropskih država, kao i od bh. udruženja iz SAD-a, Kanade, Australije, Njemačke, Austrije i niza drugih evropskih država - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.