open-navfaktor-logo
search
"Frapantni" dokazi
Ko se miješa u izbore u BiH: Vučić, Kolinda, Britanci, Rusi ili neko peti?
Ukoliko, kako tvrdi, posjeduje dokaze o namještanju izbora, a ne želi ih javno predočiti niti prijaviti nadležnim bh. institucijama, onda je jedina osoba koja se direktno miješa u izborni proces u Bosni i Hercegovini – Aleksandar Vučić
26.09.2018. u 14:22
get url
text

Predsjednik Srbije ima frapantne dokaze - očekuje tektonske promjene i deset vrlo teških predizbornih dana u Republici Srpskoj, izvijestio je sinoć RTRS, javni servis Milorada Dodika.

Podsjetimo, Vučić je u svom "potresnom" obraćanju izjavio kako ambasadori pojedinih zapadnih zemalja, između ostalog, pozivaju ljude koji su na izbornim listama i zabranjuju im da promijene stranu "jer će ih u suprotnom kazniti i za djela koja su počinili i koja nisu".

- Mi se nećemo miješati u odluku našeg naroda u Republici Srpskoj, ali ću poslije izbora iznijeti dokaze, frapantne dokaze, o najbrutalnijem miješanju pojedinih ambasada Zapada u izbore u RS-u – kazao je Vučić i dodao da entitet RS očekuje desetak izuzetno teških dana.

Da su teški dani već odavno nastupili za Milorada Dodika, jasno je svima koji posljednjih mjeseci prate njegove sve nervoznije, paranoične javne istupe o tome kako mu neko smješta, podvaljuje, radi iza leđa i o glavi... Međutim, spomenuta izjava predsjednika Srbije o "frapantnim dokazima" koje navodno posjeduje o miješanju pojedinih ambasada u izborni proces u Bosni i Hercegovini, trebala bi itekako zabrinuti sve nadležne institucije, od Centralne izborne komisije, pa do Tužilaštva BiH.  

Naravno, zabrinutost bi bila opravdana i jedino moguća da je Vučić u javnost iznio barem jedan od "frapantnih dokaza" za koje tvrdi da ih ima. Štaviše, takva vrsta miješanja u izborni proces o kojoj govori Vučić mogla bi biti osnov i za poništenje izbora. Ovako bismo, valjda, trebali vjerovati na riječ predsjedniku Srbije – koji je poznat po tome što uvijek drži do svoje riječi – i zabrinuti se onako "naslijepo" da su pobjednici i gubitnici Općih izbora, koji će biti održani 7. oktobra, unaprijed odlučeni u tajnim sobama i kabinetima ambasada zapadnih zemalja.

Vučićeva najava kako će tek poslije Općih izbora iznijeti svoje "frapantne dokaze" potpuno je nelogična i besmislena. Ono za što predsjednik Srbije optužuje pojedine ambasade (ne znamo tačno ni koje), zapravo radi on sam. Ukoliko, kako tvrdi, posjeduje dokaze o namještanju izbora, a ne želi ih javno predočiti niti prijaviti nadležnim bh. institucijama, onda je jedina osoba koja se direktno miješa u izborni proces u Bosni i Hercegovini – Aleksandar Vučić.

- Odlučno odbacujemo navode o bilo kakvom uplitanju Ujedinjenog Kraljevstva u izbore u Bosni i Hercegovini. Uplitanje bi bilo ozbiljna prijetnja izborima. Svaki dokaz o istom, bez obzira na izvor, treba odmah, a ne nakon izbora, prijaviti institucijama nadležnim za provođenje izbora – naveli su jučer u izjavi iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Tvrdnje Aleksandra Vučića uslijedile su kao reakcija na izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji je u razgovoru za portal Vijesti.ba kazao da niko iz RS-a ne treba da se petlja u izbore u Srbiji i obrnuto.

- Moj stav je da se ni mi iz RS-a ne trebamo petljati u izbore u Srbiji, kao što mislim da se i oni iz Srbije ne trebaju petljati u naše izbore. Mislim da rukovodstvu Srbije svi mi koji živimo s ove strane Drine treba da budemo jednaki, te da ne smije biti podjele na one koji se više vole i one koji se manje vole - rekao je Ivanić.

Politička vlast u RS-u i Srbiji ove je Ivanićeve riječi protumačila kao nacionalnu izdaju. A Vučić je, kako je kazao, bio "posebno pogođen".

- Još kad nađu Srbe koji će Srbiju da optužuju za miješanje, onda vam je sve jasno i valjda ste sve razumjeli – poentirao je Vučić, sugerišući tako da je Ivanić umiješan u "zavjeru" Zapada protiv Srba.

Slično je reagovao i Dodik. Mladen Ivanić je, kaže, svojim riječima nanio "ogromnu štetu" RS-u, a u njegovoj izjavi Dodik vidi i namjeru da Vučiću bude onemogućeno da 5. oktobra dođe na otvaranje bolnice u Istočnom Sarajevu znakovitog naziva – "Srbija".

- On je nanio ozbiljan udarac Srbiji time što tvrdi. A, s druge strane, stranci se ovde miješaju, miješa se stara američka administracija, ove Cormackove, miješa se britanska i još neke druge iz Evropske unije. I, naravno, pokušavaju da očuvaju Šarovića, onog sklepanog Mektića i ostale – nabraja Dodik unutrašnje i vanjske neprijatelje.

I dok Dodik tvrdi kako tokom nedavne posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova njih dvojica nisu razgovarali o predstojećim izborima u BiH, iznenađujuća vijest jučer je stigla iz kabineta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

- Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarali su u utorak na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku o parlamentarnim izborima u BiH u oktobru, složivši se da predstavnici triju naroda moraju biti izabrani prema Dejtonskom sporazumu i odgovarajućim presudama Ustavnog suda BiH – prenosi Hina.

Izbori u BiH su, to već znamo, tema koja itekako zanima i predsjednicu Hrvatske, baš kao i njenog kolegu Vučića. Izuzevši njih dvoje, koji se u svojim izjavama gotovo svakodnevno osvrću na izbore u našoj zemlji, do sada nismo vidjeli nijedan konkretan dokaz da isto to čine Britanci, Rusi ili Amerikanci.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.