open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
KO SDP-a TK: Vlada TK bez ijednog ministra hrvatske nacionalnosti
U Kantonalnom odboru SDP-a najavili su da će novi predsjednik ove organizacije biti biran 15. septembra
16.08.2019. u 13:39
get url
text
get url
text

Prije nekoliko dana Kantonalna organizacija SDP-a iz Tuzle se podijelila na dvije političke struje. Dosadašnji predsjednik SDP-a Enver Bijedić uz, kako tvrdi, više od hiljadu članova SDP-a, među kojima je i načelnik Općine Lukavac Edin Delić osnovao novu političku stranku. Tim povodom javnosti su se obratili članovi SDP-a Tuzlanskog kantona.

- Mnogi nas pitaju za broj ljudi koji je napustio SDP. Istini za volju, SDP jeste napustio određeni broj ljudi, ali to nije ni blizu broja o kojem se govori iz druge političke stranke koja nastaje iz reda SDP-a niti je to značajan broj kojeg SDP Tuzlanskog kantona ima - kaže Dževad Hadžić, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Tokom press konferencije istaknuta je i činjenica da je novoformirana Vlada Tuzlanskog kantona bez ijednog ministra hrvatske nacionalnosti.

- Dužan sam, zbog dezinformacija koje su ovih dana korištene ovih dana, dati određena pojašnjena. Prva dezinformacija je da sam pokušao pokrenuti apelaciju zbog smjene Vlade Tuzlanskog kantona. To nije tačno. Ja sam rekao da ćemo istrajati na pokretanju apelcije na neustavni izbor potpredsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona iz reda hrvatskog i srpskog naroda, jer je prekršen Ustav u smislu onoga ko može to predložiti, a to su klubovi naroda. Ne može Skupština svojim zaključkom derogirati Ustav TK. Također, formirana je nova Vlada Tuzlanskog kantona u kojoj nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog naroda. S obzirom da mi imamo poslanika iz reda hrvatskog naroda, mi ćemo vrlo brzo tražiti sazivanje Sjednice Kluba Hrvata na kojoj ćemo tražiti da se Klub Hrvata izjasni po ovom pitanju koji mogu u skladu s Ustavom i poslovnikom tražiti pokretanje vitalnog nacionalnog interesa. Time ćemo imati i jasno očitovanje poslanika DF-a, podržavaju li pokretanje vitalnog nacionalnog interesa - dodao je Hodžić.

U Kantonalnom odboru SDP-a najavili su da će novi predsjednik ove organizacije biti biran 15. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.