- Na jučer održanoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona smijenjeni su Upravni odbori Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić", Doma zdravlja Bihać i Zavoda zdravstvenog osiguranja. Uposlenici u zdravstvu i korisnici zdravstvenih usluga u našem kantonu s pravom se pitaju šta su pravi razlozi za "blitzkrieg" Vlade USK prema upravljačkim strukturama tri najznačajnije zdravstvene ustanove u kantonu. Uz to, smjena se realizira bez ikakvih argumenata, informacije o najnovijem kadroviranju se izostavljaju iz zvaničnog saopćenja Vlade, koja je ove odluke jučer donosila zasjedajući na ivici kvoruma.

Dok čekamo konkretne korake kantonalnih vlasti usmjerene prema izgradnji novog objekta Doma zdravlja Bihać, za što nisu izdvojili još nijednu KM, rješavanju nagomilanih dugova Kantonalne bolnice i osiguravanju funkcionisanja Zavoda zdravstvenog osiguranja, Vlada USK radi ono što najbolje zna od početka mandata: razrješava i imenuje kadrove zavisno od toga ko bolje zaprijeti iz skupštinskih klupa.

Smjene u zdravstvenim ustanovama se događaju nakon što je Vlada Federacije BiH uplatila tri miliona KM namijenjena za izgradnju novog objekta Doma zdravlja Bihać i kada postaje izvjesno da će biti usvojen Zakon o konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, što će također otvoriti priliku za finansijsku podršku našim zdravstvenim ustanovama, prevashodno Kantonalnoj bolnici.

Potpuno je jasno, vladajuća garnitura u USK želi novcem u zdravstvu upravljati preko podobnih, a ne stručnih kadrova, ne obazirući se na potrebe i interese pacijenata i struke - navodi se u saopćenju KO SDA USK.