- Ministarstvo koje ona predvodi je svrha samo sebi, jer dodatno izlaganje stresu učenika koji su nastavu pohađali u uslovima pandemije i potpuno ignorisanje roditelja kao ključnih partnera u procesu uspješnog odgoja i obrazovanja, čine besmislenim sva ministricina deklarativna nastojanja.

Umjesto na roditeljima i učenicima, ministrica Naida Hota-Muminović strogoću je trebala trenirati u suzbijanju sistemske korupcije, koju prilikom upisa u škole, redovno provodi njeno ministarstvo. Saglasnosti koje izdaje na zahtjev roditelja o prelasku iz jedne u drugu školu, paravan su za koruptivne radnje kojima se pogoduje stranačkoj mašineriji i privilegovanim. Takva praksa u suprotnosti je s njenim reformskim floskulama.

U vodu su pale i njene spektakularne obrazovne politike, jer u novoosnovani Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ministrica Hota-Muminović zapošljava bez konkursa i telefonom, uglavnom provjerene stranačke podanike. Zato njen dosadašnji ministarski mandat najbolje opisuje narodna izreka: "Gdje ti puno obećaju, malu torbu ponesi!" - stoji u saopćenju KO SDA Sarajevo.