open-navfaktor-logo
search
Reakcija
KO SDA: Prethodna Vlada je u budžetu TK stvorila akumuliran suficit od oko 22 miliona KM
Kantonalni odbor SDA Tuzlanskog kantona reagirao je na usvajanje Periodičnog izvještaja Budžeta TK za period od 01. januara do 31. decembra 2020. godine, prema kojem je kantonalni budžet ostvario deficit u iznosu od 1.273.369,94 KM, a prethodna Vlada TK, koju je predvodila SDA je najavila suficit u Budžetu za 2020.godinu.
22.03.2021. u 15:47
get url
text
Vlada TK

- U vrijeme okončanja mandata prethodne Vlade TK, Ministarstvo finansija TK je dalo presjek stanja prema kojem je izvršena procjena finansijskog rezultata, na bazi ostvarenih prihoda i primitaka, te dospjelih obaveza i izdataka Budžeta TK do 31.12.2020.godine. Kako obračunski period još nije bio zaključen, Ministarstvo finansija je naknadno uknjižilo određene obaveze na teret budžeta TK za 2020.godinu, a knjiženja su se nastavila gotovo do kraja februara 2021.godine, te je u konačnici ostvaren rezultat prema kojem je iskazan deficit.

Međutim, to ne mjenja činjenicu da prethodna Vlada TK nije oprihodovala sva sredstva koja je dobila kao transfer od Federacije BiH, nego je samo 20 miliona uključila kao prihod u 2020.godini, dok je iznos od oko 19 miliona sačuvala za 2021.godinu. Da je prethodna Vlada TK ovaj iznos od 19 miliona uključila u prihod 2020.godine, tekući finansijski rezultat za 2020.godinu bi bio suficit od oko 17,7 miliona KM - ističu iz SDA.

U saopćenju se navodi da je "pomalo nejasno zašto aktuelni ministar finansija TK na pressu Vlade nije niti jednom rječju pomenuo činjenicu da je, nakon desetak godina postojanja akumuliranog deficita u Budžetu TK, sa 31.12.2020.godine, Budžet TK ušao u akumulirani suficit od oko 22 miliona KM".

- Bilo bi to korektno kazati jer je to zaista veliki rezultat i to u godini pandemije. I na kraju, one koji osporavaju rezultate rada prethodne Vlade TK, podsjećamo da je nova Vlada TK, na računima zatekla preko 70 miliona KM, i pozivamo ih da, kao eksperti, konačno daju tačnu informaciju građanima Tuzlanskog kantona, da li je Budžet TK, nakon konsolidacije finansijskih izvještaja, u akumuliranom deficitu ili je u akumuliranom suficitu - navodi se u saopćenju KO SDA TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.