Ostavka ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić, praćeno jasnim obrazloženjem, dokazuje da unutar aktuelne Vlade KS ne postoje uvjeti za zakonit i savjestan rad, mišljenja su u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo. 

-Svima je jasno, nakon ostavke ministrice Bogunić, da je  ovakav razvoj događaj posljedica beskrupuloznog  pokušaja Elmedina Konakovića da, protivno zakonu, ostvari punu političku kontrolu nad svim sektorima u KS, uključujući i visokoobrazovne institucije. Ministrica Bogunić jedina od aktuelnih ministara u Vladi KS ima čvrst osjećaj odgovornosti i poštovanja zakonskih obaveza, čime je zaslužila poštovanje od svih dijelova javnosti. 

Njenim odlaskom, Fortina Vlada KS gubi jedinog ozbiljnog ministra u svome sastavu, a preostali dio Vlade KS je sveden na skupinu amatera, koja će provoditi nezakonite naloge Elmedina Konakovića i dijeliti budžetski novac njegovim stranačkim i "poslovnim" partnerima, kao što je potvrdila i posljednja afera u Turističkoj zajednici.

Niz afera sa pronevjerom budžetskog novca, te Konakovićevo nasilje nad zakonima, ukazuje da je Fortina vlada krenula u vlastito samouništenje, jer Vlada KS koja je u ovako kratkom roku prekršila ovoliko zakona i proizvela čitav niz afera ne može tražiti dodatno povjerenje- navode iz KO SDA.