open-navfaktor-logo
search
Popunjavanje kabineta
Ko savjetuje nove ministre: Košarac traži još 400.000 KM godišnje, među saradnicima i poznata imena
Nešto više od mjesec od preuzimanja dužnosti, ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine aktivno rade i na popunjavanju svojih kabineta. Taj proces, tvrde, još nije okončan, pa nisu baš raspoloženi govoriti o kadrovskim rješenjima za savjetničke pozicije.
31.01.2020. u 07:49
get url
text

Sastav Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije još nije ugledao svjetlo dana. Odgovor na upit nismo dobili, ali ono što je poznato jeste da dužnost šefa Tegeltijinog kabineta obnaša njegov nekadašnji pomoćnik u Ministarstvu finansija RS-a Milorad Đurđević.

Đurđević se "proslavio" u oktobru prošle godine, kada je izjavio da je entitet RS "najmanje zadužen od svih zemalja zapadnog Balkana". Pored savjetničke dužnosti, Đurđević je i član Upravnog odbora Izvozno kreditne agencije BiH.

Savjetnica za odnose sa javnošću Zorana Tegeltije je Nataša Sjerić, bivša novinarka koja je u prošlom mandatu vodila računa o tadašnjoj premijerki entiteta RS Željki Cvijanović i njenoj komunikaciji sa medijima.

Problem sa dostavljanjem informacija o sastavu svog kabineta nije imao novi ministar odbrane BiH Sifet Podžić, a ti su podaci već prezentirani na zvaničnoj internet stranici Ministarstva. Tako će dužnost šefa Kabineta ministra odbrane BiH u narednom periodu obnašati Kemal Korjenić, dok su Almir Delić i Muris Palo angažirani kao savjetnici.

Široj javnosti je vjerovatno najpoznatije ime Murisa Pale, odnosno Morrisa Powera, rođenog Sarajlije i kasnijeg državljana Irske koji je svojevremeno obnašao dužnost šefa OHR-ove Kancelarije za povratak i rekonstrukciju (RRTF).

U skladu sa Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu civilnih poslova BiH, u Kabinetu ministra je predviđeno radno mjesto šefa Kabineta i tri savjetnika.

- Trenutno je popunjeno radno mjesto šefa Kabineta i dva savjetnika. Ljilja Zovko je na poziciji savjetnika za ekonomska pitanja i Sanja Vlaisavljević savjetnik za obrazovanje, nauku i kulturu – kazali su nam iz Ministarstva civilnih poslova BiH, na čijem je čelu HDZ-ova ministrica Ankica Gudeljević.

Najmanje je "prometa" bilo u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Ministrica Bisera Turković je do sada angažirala samo novog šefa Kabineta, a tu će dužnost ubuduće obnašati Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH.

Svoj tim savjetnika je formirao i novi ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović. Šef njegovog Kabineta je Radivoje Pajić, dok savjetničke funkcije obnašaju Smiljka Žuža i Tihomir Đurić.

Nevena Ćosić, savjetnica za medije novog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, kazala je za Faktor da formiranje njegovog kabineta još nije okončano, te da bi se taj proces trebao okončati u naredne dvije sedmice.

Košarac je, podsjetit ćemo, po preuzimanju dužnosti zatražio dozvolu za zapošljavanje novih savjetnika, odnosno tri savjetnika, dva tehnička seskretara, jednog stručnog savjetnika, ali i vozača, inspektora i šefa Odsjeka za turizam. To zapošljavanje bi, procjenjuje se, državu koštalo oko 400.000 KM na godišnjem nivou.

Nove savjetnike ima i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ali odgovor na upit o sastavu njegovog kabineta do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar pravde Josip Grubeša obnovili su svoje mandate, što se odnosi i na kabinete ove dvojice HDZ-ovih ministara. Pozicija ministra za ljudska prava i izbjeglice, na koju je predložen Mlađen Božović, još je upražnjena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.