open-navfaktor-logo
search
Nova pravila
Ko sada ide u izolaciju zbog COVID-19 i koliko ona traje
Iako su na početku pandemije izazvane koronavirusom i svi članovi porodice oboljelog od SARS-CoV-2, bez obzira na to da li su imali simptome COVID-19 ili ne, morali u 14-dnevnu kućnu izolaciju, to više nije slučaj.
14.12.2021. u 22:38
get url
text

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donijela je odluku da se izolacija sa 14 smanji na 10 dana.

Prijenos virusa

Kako to da članovi porodice zaraženog koronavirusom više ne mogu u kućnu izolaciju i "kako to da takve osobe odjednom više nisu opasne za okolinu kao prijenosnici virusa", pitanja su koja ovih dana mnogi, koji su se našli u takvoj situaciji, zbunjeni postavljaju?!

Aida Pitić

Za objašnjenje upitali smo prim. dr. Aidu Pitić, epidemiologinju u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

- Osobe koje nisu vakcinisane protiv COVID-19, testiraju se i budu pozitivne na SARS-CoV-2, idu 14 dana u izolaciju. Oni koji su vakcinisani i pozitivni na testu, ali nemaju simptome zaraze, ne idu u samoizolaciju, ali su dužni da poštuju sve mjere preporuke kao što su: nošenje maske, distanca od dva metra, provjetravanje prostorija u kojima borave. No, ukoliko takve osobe u narednih sedam dana dobiju simptome, odnosno kad god se pojave simptomi, nakon testiranja, odlaze u samoizolaciju 10 dana. To je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, ali i naših savjetodavnih tijela - objašnjava Pitić.

Kaže kako osobe koje su vakcinisane imaju minimalnu šansu da nekome drugom prenesu virus.

- Zavod za javno zdravstvo KS od jučer zovu iz Ministarstva obrazovanja KS, te mnogi sugrađani i pitaju, kako je moguće da porodice čiji je član pozitivan na koronavirus, nisu u samoizolaciji? Razlika je dakle. između vakcinisanih i nevakcinisanih. Nevakicinisani ostaju kod kuće sa članovima koji su pozitivni na SARS-CoV-2, a vakcinisani nastavljaju uobičajne životne obaveze sve dok eventualno ne dobiju simptome – navodi Pitić.

Vlada Federacije BiH, na sjednici održanoj 2. decembra, usvojila je naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Između ostalog, građanima Federacije BiH naređeno je obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa u zatvorenom prostoru te poštivanje razmaka od minimalno dva metra. Maska je obavezna i na otvorenom prostoru, ako se ne može ostvariti razmak od dva metra.

Također, maska je obavezna i na stajalištima javnog prijevoza, pijacama, otvorenim tržnicama i na drugim mjestima gdje se primijeti veća fluktuacija ljudi.

U zatvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo do 50, a na otvorenom ne više od 100 osoba.

Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obavezni fizički razmak od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog domaćinstva).

Za vrijeme okupljanja potrebno je obavezno pridržavanje preporuka koje su donijeli zavodi za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera).

Za provođenje mjera na skupovima odgovorni su organizatori okupljanja.

Prema naredbama Federalnog kriznog štaba, veća okupljanja u zatvorenom i na otvorenom dopuštena su samo pod uvjetom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera.

Uvjeti za to su da svi sudionici skupa imaju: negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati ili potvrdu o prebolovanom COVlD-19, ne stariju od šest mjeseci, ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcijama organiziranim pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno mjerodavnim općinskim i gradskim inspektorima naređeno je da kontinuirano kontroliraju provođenje navedenih naredbi, te shodno ovlastima poduzimaju mjere koje uključuju pokretanje kaznenih prijava protiv počinitelja za koje se postavi osnovana sumnja da ne izvršavaju naredbe u uvjetima pandemije za kaznena djela kažnjiva po Kaznenom zakonu Federacije BiH.

Preporuke na snazi

Krizni štab Federacije BiH donio je i preporuke za stanovništvo:

Između ostalih, preporučuje se osobama starije životne dobi, a naročito onima sa hroničnim bolestima, da i dalje izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza te da redovno koriste zaštitnu opremu.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog domaćinstava, da ostanu kod kuće te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili dalje upute.

Svim državljanima Federacije BiH preporučuje se da ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, a svim državljanima FBiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.