open-navfaktor-logo
search
Skupštinska većina
Ko pokušava "uvaliti" SBB u novu vladu KS: Čamparina ruka je 18, kako i kome se dijele resori
Opozicioni zvaničnici u Kantonu Sarajevo (KS) za ovaj su mjesec najavili pokretanje procedure smjene Vlade KS, te tvrde da već imaju 18 ruku u Skupštini KS, koliko je potrebno da se izglasa nepovjerenje aktuelnoj i imenovanje nove Vlade KS.
06.10.2020. u 15:26
get url
text

- Imamo 18 ruku i bez SBB-a – tvrdi bivši premijer KS Edin Forto (Naša stranka).

Uprkos navodnom postojanju potrebne skupštinske većine i bez zastupnika SBB-a, čini se da nije isključena mogućnost da, u slučaju smjene Vlade Marija Nenadića (SBB), ta stranka ostane u kantonalnoj vlasti.

- Znači SBB uveliko pregovara s nekima da se uvali u novu vladu ako izglasamo nepovjerenje ovoj. I to traje već neko vrijeme – požalio se na svom Facebook profilu samostalni zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić.

VEZANI TEKST - Nikšić: SBB pregovara da bude dio nove vlasti, ako oni uđu, ja izlazim iz te priče

"Neki" sa kojima SBB "uveliko pregovara" su zapravo donedavne Nikšićeve stranačke kolege iz SDP-a, koji su, tvrde izvori Faktora, veoma zainteresirani da SBB ostane dio vladajuće koalicije i u eventualnom novom sazivu.

SDP-ovo oduševljenje mogućnošću da se SBB pridruži aktuelnoj opoziciji u novoj kantonalnoj vlasti ne dijele njihovi partneri, naročito oni iz Naroda i pravde koji su jasno podržali Nikšićevu reakciju. Međutim, potreba SDP-a da i SBB bude dio nove većine je tolika da su spremni odreći se dijela svojih pozicija u vlasti, koje bi ustupili toj stranci.

Iako 18. ruka još nije potvrđena ni ozvaničena, opozicija u KS je već duboko u procesu raspodjele pozicija, a prema toj raspodjeli bi SDP-u trebala pripasti čak četiri ministarstva. Neke od tih pozicija su već unaprijed popunjene.

Jedno ministarstvo je, tvrde naši izvori, rezervirano za Elvedina Tatarevića, donedavnog člana SDA i aktuelnog SDP-ovog kandidata za načelnika Trnova, koji bi trebao biti novi ministar zdravstva KS, dok predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić insistira da se na drugu ministarsku poziciju imenuje njegov prijatelj, direktor jedne sarajevske firme i redovan gost emisija posvećenih dešavanjima u showbizzu.

VEZANI TEKST - Skupštinska pijaca: Ekskluzivne fotografije, Vreto je prvo potpisao za DF, pa završio u NiP-u

Među motivima za zainteresiranost SDP-a da SBB bude dio nove većine jeste pokušaj smjene Vlade Tuzlanskog kantona, koju je, podsjetit ćemo, izglasalo 19 zastupnika iz SDA, Demokratske fronte, Socijaldemokrata BiH, Stranke za BiH, SBB-a, te bivši zastupnik PDA Smajo Mandžić.

Osamnaesta ruka u Skupštini KS na koju opozicija računa je ona koja pripada zastupniku SDA Aljoši Čampari, koji je na izlaznim vratima svoje stranke i koji u zamjenu za podršku trenutno nastoji isposlovati što bolji aranžman za sebe, uzimajući u obzir da mu je politička budućnost vrlo neizvjesna.

Prethodno je opozicija na sličan način uspjela osigurati i podršku Elvisa Vrete, bivšeg zastupnika Naše stranke koji je naprasno nakon prelaska u Demokratsku frontu odlučio pristupiti Narodu i pravdi.

Moneta u skupštinskoj trgovini i jačanju stranačkog utjecaja su uglavnom radna mjesta u javnom sektoru, te različiti unosni ugovori kojima kadrovi bliski vladajućim strankama izvlače novac iz budžeta. Svjedoči tome i zvanični podatak da je za vrijeme Vlade Edina Forte broj zaposlenih u javnom sektoru porastao za 664. Među nekoliko stotina novozaposlenih u javnim institucijama KS su uglavnom stranački kadrovi aktuelne opozicije i njima bliske osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.