open-navfaktor-logo
search
Nakon Pecare
Ko odlučuje: Ovo je procedura za prekid utakmice u BiH i šta je nadležnost sudija
Kako funkcioniše "krizni štab" koji odlučuje o tome da li će utakmica biti prekinuta
03.10.2019. u 18:29
get url
text

Utakmicu osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine između Širokog Brijega i Sarajeva u kojoj su domaći slavili sa 3:2 obilježili su incidenti.

Sa tribina stadiona Pecara "čuo se govor mržnje", a u drugom poluvremenu tvrdim predmetom pogođen je Anel Hebibović, prvotimac Sarajeva, zbog čega je utakmica prekinuta na 22 minuta.

Govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima, osudili su i iz Fudbalskog saveza BiH.

Navijači Sarajeva ogorčeni su na sudija Elvisa Mujića, jer nije trajno prekinuo utakmicu. Međutim, činjenica je da su arbitar iz Banovića i njegovi pomoćnici (Senad Ibrišimbegović, Arnel Novalić, Vladimir Bjelica, Ilija Živković i Sabrija Topalović), postupili po propisima, a iako je utakmica kategirisana kao veoma teška, suđenje je od kontrolora ocijenjeno kao veoma dobro, bez propusta.

Pravila kažu da sudija i njegovi pomoćnici ne odlučuju o prekidu utakmicu, a na Pecari su ispoštovane sve procedure.

- Navijači su prvo putem razglasa upozoreni da ne prave incidente. I to je prvi korak. Nakon toga dogodio se incident kada je fudbaler Sarajeva pogođen sa tribina i sudija Mujić je ispoštovao drugi korak u proceduri i povukao je ekipe sa terena. Nakon toga odluka nije bilo u njegovim rukama - potvrđeno je za Faktor iz N/FSBiH, uz objašnjenje:

- Tada se formirao krizni štab kojeg su sačinjavali delegat (Lazar Martinović), službeni predstavnici ekipa (Jure Ivanković - Široki Brijeg i Emir Hadžić - Sarajevo), komesari za sigurnost (Dobroslav Galić - N/FSBiH i Marijfil Ćužić - Široki Brijeg) i šef pripadnika MUP-a, koji su odlučili da ima elemenata za nastavak utakmice. Znači, u kriznoj sobi nisu bile sudije i oni nisu mogli odlučivati da li će se utakmica nastaviti. Tako nalažu i UEFA pravila. Prije nego što su ekipe izašle na teren službeni spiker obavijestio je sve prisutne na stadionu da će u slučaju i najmanjeg incidenta uslijediti trajni prekid.

A zašto nije ispražnjen dio tribine sa kojeg je pogođen fudbaler Sarajeva?

Kako saznajemo policija je na sastanku kriznog štaba garantovala da više neće biti incidenata i da neće biti ubacivanja predmeta na teren.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.