open-navfaktor-logo
search
Krenulo ga
Ko o čemu, on o BiH: Vučića boli što Republika Srpska nema svoju vojsku
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je večeras na Televiziji Prva, zajedno sa izvršnim direktorom Fonda za otvoreno društvo Milanom Antonijevićem i profesorom Fakulteta političkih nauka u penziji Ivom Viskovićem.
18.12.2020. u 22:43
get url
text

Ono što se moglo čuti od Vučića, identično je pričama koje slušamo od lidera SNSD-a Milorada Dodika već godinama. Doduše, predsjednik Srbije samo nije otvoreno pozvao na gašanje OHR-a, dok je ostatak priče preslikani Dodik. Izokola je "udario" na OHR, ali ne kao što to radi lider SNSD-a. 

Još jednom je dokazao da ne odustaje od planova da se i dalje miješa direktno u sva unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, a mediji u Srbiji, koji su pod njegovom kontrolu, potrudili su se da budu na visini zadatka i da osvjetlaju obraz pred "predsjednikom". Svi su objavili tekst pod naslovom "Vučić očitao lekciju Biseri Turković". 

Kad je već tako dobro upućen u sva zbivanja u BiH, kako to primjera radi da nije niti jednom riječju spomenuo premijera RS-a Radovana Viškovića i njegovu umješanost u genocid u Srebrenici? Nije spomenuo, naravno, ni diplomatski skandal koji je izazvao Dodik poklanjanjem ukrajinske ikone ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. 

Evo šta je Vučić sve govorio. 

O Igmanskoj inicijativi, čiji su potpisnici i Antonijević i Visković, Vučić je pitao njih šta bi tačno promijenili, tačnije šta bi od nadležnosti prebacili na koju stranu.

- Šta bi ti divni ljudi uradili, koje vi podržavate? Recite mi samo u jednoj rečenici, ili ni to nećete da nam kažete. Kada stvari postavite crno-bijelo, nikada nećete dobiti odgovor od njih. Ili ćete dobiti odgovor kao od Bisere Turković, da je Dodik Hitler, a Republika Srpska ne treba da postoji - istakao je Vučić

Predsjednik je naglasio da je neshvatljivo da predstavnika Srba u BiH, najstradalnijeg naroda na Balkanu neko poredi sa Hitlerom.

- Zato to pitam i strane predstavnike. Šta je to što ćemo da mijenjamo? Evo da objasnim zašto to pitam. Od uspostavljanja Ustava BiH, ja sam donio da vam pročitam da vidite nadležnosti entiteta. Nadležnosti BiH su samo carinska politika, monetarna politika, migraciona politika, i tako dalje. Sve ostalo je u nadležnosti entiteta.

Vučić je potom ponovio da se teži oduzimanju nadležnosti entiteta, što se vidi i kroz pokušaj uspostavljanja Vrhovnog suda.

- Odbrana, pa i sigurnost, su u nadležnosti entiteta. A jeste li vi čuli za Vojsku Republike Srpske? Nema je, za to su zaslužni Paddy Ashdown i ostali.

On je izjavio da je odluka o promjeni ili reviziji Dejtonskog sporazuma prije svega na tri konstitutivna naroda u BiH, ističući da se o tome mora odlučivati konsenzusom, nikako uz preglasavanje.

- Za to se, po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu pitaju tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Ni Igmanska inicijativa, ne previše ni predsednik Srbije. O tome će oni odlučivati, uz konsenzus, ne sme biti preglasavanja - rekao je Vučić, kopirajući tako Lavrova koji je tokom posjete BiH samo ponavljao " dva entiteta, tri konstitutivna naroda", čime se zatvara bilo kakva mogućnost promjene unutrašnje strukture BiH. 

Vučić ističe da je cijela suština upravo u tome da se razvlaste i Federacija BiH i Republika Srpska, da bi sve bilo na centralnom nivou, pošto po popisu iz 2013. Bošnjaci su po prvi put apsolutna većina sa 51 odsto. Oni zato, kaže, govore o građanskom društvu, po principu jedan čovjek jedan glas, a jasna je većina.

Dakle, kaže Vučić, cilj je da se entiteti ne pitaju ništa, kao i da se ni konstitutivni narod ne pitaju ništa, već da bude jedan čovjek jedan glas.

I ovoga puta naravno svjesno i planski je izbjegao da kaže suverentitet BIH.

- Najvažnije je da se sačuva mir i da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH - kazao je on.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.